Otevřít menu
Doprava dnes
-

Problémy na německých letištích by mohli částečně vyřešit pracovníci z Turecka

Personál na německých letištích by podle místních médií mohlo od července posílit na dva tisíce tureckých pracovníků. Dočasným najmutím zahraničních zaměstnanců tak asi bude německá vláda řešit nedostatky personálního zajištění.

6:18 / 27. června 2022
Problémy na německých letištích by mohli částečně vyřešit pracovníci z Tureckai

Foto: www.seznamzpravy.cz

Podle německých sdělovacích prostředků chybí na letištích dva až tři tisíce zaměstnanců. To je patrné ze záběrů dlouhých front lidí čekajících na odbavení ve Frankfurtu, Hamburku, Berlíně či Düsseldorfu. Před dvěma týdny například německá společnost Lufthansa informovala o zrušení stovek spojů na letní měsíce právě z důvodu nedostatku personálu.

Deník Bild s odvoláním na zdroje z několika spolkových ministerstev uvádí, že letištní personál v Německu by mohlo posílit na dva tisíce tureckých pracovníků.

Stanice WDR včera sdělila, že o možnosti najmutí letištního personálu z Turecka píší už několik dní také turecká média. Podle nich německý svaz letecké dopravy (BDL) požádal již v květnu spolkové ministerstvo práce o odstranění zákonných překážek pro zaměstnání letištního personálu z ciziny. Turečtí letištní pracovníci dle svazu dobře ovládají němčinu. Rovněž splňují veškeré potřebné požadavky, třeba pro manipulování s nebezpečným materiálem.

Komplikace po zrušení proticovidových opatření má řada evropských letišť. Důvodem dlouhých front je nedostatek zaměstnanců po asi dvouletém omezení v souvislosti s pandemií covid-19, díky němuž musely letecké společnosti omezit počty spojů.

Vzhledem k prudkému růstu poptávky po cestování letadlem se aerolinky i letiště v současné době potýkají s nedostatkem personálu.

Zmatek na letištích ještě zhoršují stávky za vyšší mzdy v důsledku narůstajících životních nákladů kvůli rostoucím cenám za zboží a energie, k čemuž významným dílem přispívá i válka na Ukrajině.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru