Otevřít menu
Doprava dnes
-

Prodej aut v Číně v listopadu sedmý měsíc klesl

Prodej aut v Číně v listopadu meziročně klesl o 9,1 procenta na 2,52 milionu. Jde o sedmý měsíc poklesu za sebou a je za ním hlavně přetrvávající globální nedostatek čipů. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců automobilů CAAM. Čína je největším automobilovým trhem světa.

16:50 / 11. prosince 2021
Prodej aut v Číně v listopadu sedmý měsíc klesli

Foto: Dongfeng

Světlým bodem jsou nicméně údaje o prodeji aut s alternativním pohonem, označovaných jako NEV (New Energy Vehicles). Ten se zvýšil o 121 procent na 450.000 vozů. Prodeji pomáhá vládní podpora ekologičtějších vozidel, jejímž cílem je snížit znečištění. Kategorie NEV zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozidla s vodíkovým pohonem.

"Spotřebitelé přijímají auta s novým způsobem pohonu čím dál více," uvedl mluvčí CAAM Čchen Š'-chua. "Trh se změnil z politicky motivovaného na poptávkou řízený," dodal.

Americký výrobce elektromobilů Tesla prodal v listopadu 52.859 aut vyrobených v Číně, z toho 21.127 bylo určeno na vývoz. Uvedl to Čínský svaz osobních automobilů (CPCA).

Čínský výrobce elektromobilů Nio prodal za minulý měsíc rekordních 10.878 vozidel, automobilka Xpeng pak dodala 15.613 vozů. Německý koncern Volkswagen uvedl, že v listopadu prodal v Číně přes 14.000 elektromobilů řady ID.

Celkově prodej aut za listopad překonal očekávání svazu CAAM, uvedl Čchen. Poukázal přitom na vliv klesajících cen surovin a zmírnění výpadků elektřiny, které v předchozích měsících zastavily výrobu v mnoha továrnách.

Čchen ale zdůraznil, že nedostatek polovodičů bude problémem i v prosinci. Vzhledem k tomu, že se ekonomická situace zlepšuje, poptávka po autech se podle něj měnit nebude.

Autor: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru