Otevřít menu
Doprava dnes
-

Prodej elektronických dálničních známek stoupá

Od začátku prosince do konce února se elektronických dálničních známek prodalo 2,22 milionu. Stále více řidičů také k nákupu známek využívá e-shop edalnice.cz.

15:47 / 22. března 2023
Prodej elektronických dálničních známek stoupái

Foto: Státní e-shop edalnice.cz využilo ke koupi známky až 98 % řidičů. Zdroj: MD ČR

Od počátku prosince 2022 do konce února 2023 se prodalo celkem 2,22 milionu elektronických dálničních známek, oproti loňským 2,16 milionu e-známek.

„V období od prosince do února dominují v prodejích tradičně roční e-známky, což souvisí ještě s dřívějšími papírovými kupony, které platily vždy do konce ledna a většina řidičů na platnost papírových známek plynule s její elektronickou verzí navázala,“ popsal Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém elektronických dálničních známek provozuje.

Nejvytíženějším dnem z hlediska nákupu e-známek se stalo úterý 24. ledna 2023. Tento den se prodalo více než 71 tisíc známek v hodnotě přes 96 milionů Kč.

Zbytek roku se pak pravidelně ve větší míře prodávají desetidenní a třicetidenní známky. To je spojeno zejména s letním cestováním českých i zahraničních turistů.

Prodej elektronických dálničních známek roste kontinuálně od svého spuštění, tedy od 1. 12. 2020. Za 27 měsíců jejich existence se prodalo přes 15 milionů kusů za více než 13 miliard Kč.

„První rok se kupovaly nejvíce roční známky (48 %), následovaly desetidenní (41 %), zbytek připadl na třicetidenní. Druhý rok se situace změnila – nejvíce prodaných bylo desetidenních (50 %), ročních pak bylo 40 %. Důvodem zvýšeného prodeje krátkodobých známek byl návrat zahraničních turistů do Česka po dvou covidových letech,“ dodal Paroubek.

Dálniční známky se již jedenáctým rokem prodávají stále za stejnou cenu. Její roční varianta stojí 1 500 Kč, třicetidenní 440 Kč a desetidenní pak 310 Kč. Do budoucna se počítá s tím, že platnost známky se zobrazí i na Portálu dopravy přímo u konkrétního vozidla. V příštím roce by také mělo dojít k zavedení jednodenní dálniční známky.

Publikoval: Petr Dejnožka (MD ČR)

Prodej elektronických dálničních známek stoupá Foto: Srovnání prodeje e-známek od jejího zavedení do února 2023. Zdroj: MD ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru