Otevřít menu
Doprava dnes
-

Projekt START DRIVING v roce 2023 poskytne 70 vzdělávacích kurzů pro mladé začínající řidiče!

V úterý 7. března 2023 proběhla tisková konference projektu START DRIVING 2023, který zajistí sérii 70 vzdělávacích kurzů pro mladé začínající řidiče, jejich společensky odpovědné rodiče (mentory), učitele autoškol a zkušební komisaře po celé České republice. Co zástupci projektu na tiskové konferenci prozradili?

23:46 / 7. března 2023
Projekt START DRIVING v roce 2023 poskytne 70 vzdělávacích kurzů pro mladé začínající řidiče! i

Foto: Projekt START DRIVING. Zdroj fotky: START DRIVING.

V roce 2024 se i Česká republika zařadí ke státům, které mají zaveden řidičák na zkoušku

Mladí řidiči z České republiky jsou za posledních 10 let ve srovnání s evropskými řidiči nadprůměrně rizikovou skupinou, která stojí za většinou nehod. A proto jak Ministerstvo dopravy, tak další subjekty kladou důraz na jejich navazující vzdělání i po závěrečné řidičské zkoušce. V České republice by měl podle všeho začít platit řidičák na zkoušku, popřípadě by mohl nový řidič jezdit od 17 let s doprovodem zkušeného mentora. Tiskovou konferencí provázel Roman Budský z platformy VIZE 0, který vidí důležitost v tom, aby začínající řidiči neustále zdokonalovali své schopnosti v ovládání vozidla, či dbali více na psychologické vzdělání. „Kurzy musí být zaměřeny na zdokonalování techniky řízení motorového vozidla či zvládání rizikových situací. V žádném případě nesmějí v účastnících vyvolávat sebepřeceňující pocity. Příprava musí být zaměřena na demonstraci hrozících rizik v silničním provozu,“ zmínil Roman Budský, dopravní expert z Platformy VIZE 0. Na tiskové konferenci hovořil například Martin Diviš za Kooperativa pojišťovna v rámci podpory projektu. Na akci nemohl chybět Martin Kupka, který ví, jak moc jsou mladí čeští řidiči ohroženou skupinou řidičů: „V roce 2024 se i Česká republika zařadí ke státům, které mají zaveden řidičák na zkoušku. Nejen zavedením zkušebního období pro novopečené řidiče, ale také zavedením zdokonalovacího kurzu pro potenciálně rizikové nové řidiče. Dané opatření společně s modelem přípravy nových řidičů nazývaným L17, tj. možností řídit automobil již od 17 let pod dohledem zkušeného mentora, nepochybně výrazně zvýší připravenost nových řidičů na náročné podmínky v silničním provozu.“ Takto reagoval na aktuální a budoucí stav připravených legislativních změn v otázce vzdělávání začínajících řidičů v ČR.

Naplánováno je dalších 70 vzdělávacích kurzů

Slovo dostal i Jan Matoušek z České kanceláře pojistitelů. „Mladí řidiči do 24 let jsou nejrizikovější skupinou řidičů – mají dva a půl krát vyšší pravděpodobnost, že způsobí dopravní nehodu. Ročně zaviní na 130 smrtelných nehod. Jako příčina nehody u nich dominuje rychlost, oproti ostatním řidičům hned dvojnásobná. A proto je potřeba s nimi pracovat, nabídnout jim dodatečná školení řidičských dovedností, které je lépe připraví na krizové situace a podpoří u nich respekt k řízení. I to je důvodem, proč komise fondu zábrany škod již od roku 2020 mezi podpořené projekty zahrnuje právě Start Driving,“ řekl Jan Matoušek, ředitel České kanceláře pojistitelů. Součástí projektu START DRIVING jsou i dopravní policisté, kteří se na vzdělávání mladých začínajících řidičů mohou podepsat. „Zaměřují se na rozbor konkrétních nehod způsobených mladými začínajícími řidiči, ke kterým došlo v příslušném regionu. A nejen informují o příčinách těchto zbytečných nehod, ale také vysvětlují, jak se jako začínající řidič chovat v silničním provozu,“ zdůraznil Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR. Je nutné, aby se také studoval dopravně-psychologický profil mladých začínajících řidičů. Tomuto tématu se věnoval Michal Walter z Unie psychologických asociací ČR. O moderní výchově mladých řidičů mluvil Pavel Dušánek z Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů. A jaké jsou cíle projektu v roce 2023? „Projekt pokračuje i v letošním roce jako Start Driving 2023, naplánováno je dalších 70 vzdělávacích kurzů, kterých se mohou zúčastnit jak mladí řidiči a jejich rodiče, tak i učitelé autoškol a zkušební komisaři řidičů. Bližší informace včetně přihlašovacího formuláře na jednotlivé kurzy, které jsou tradičně bezplatné, se nacházejí na webových stránkách projektu,“ doplnil předseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička.

Projekt START DRIVING je zaměřen na zdokonalovací výcvik začínajících řidičů

Projekt START DRIVING je zaměřen na zdokonalovací výcvik začínajících řidičů ve věku 18–24 let s řidičským oprávněním skupiny B. Součástí zdokonalovacího výcviku v silničním provozu a na polygonu je i dopravně psychologický workshop akreditovaného dopravního psychologa a prezentace dopravního policisty. Více o projektu zde. Je realizován Asociací autoškol ČR ve spolupráci s Asociací center bezpečných jízd a s dalšími partnery se zaměřením na zdokonalovací výcvik začínajících řidičů automobilů. Projekt je inspirován rakouským systémem vzdělávání řidičů s možným zapojením rodičů mladých začínajících řidičů. V letošním roce je projekt rovněž rozšířen o vzdělávací aktivity určené učitelům autoškol a dále novinkou letošního roku jsou i dva termíny zaměřené na MENTORY. Projekt je pro účastníky zcela zdarma, přičemž má podporu ministra dopravy a Policie ČR.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: MDČR, START DRIVING)

Projekt START DRIVING v roce 2023 poskytne 70 vzdělávacích kurzů pro mladé začínající řidiče! Foto: Projekt START DRIVING. Zdroj fotky: START DRIVING.. Projekt START DRIVING v roce 2023 poskytne 70 vzdělávacích kurzů pro mladé začínající řidiče! Foto: Projekt START DRIVING. Zdroj fotky: START DRIVING.. Projekt START DRIVING v roce 2023 poskytne 70 vzdělávacích kurzů pro mladé začínající řidiče! Foto: Projekt START DRIVING. Zdroj fotky: START DRIVING.. Projekt START DRIVING v roce 2023 poskytne 70 vzdělávacích kurzů pro mladé začínající řidiče! Foto: Projekt START DRIVING. Zdroj fotky: START DRIVING..
zpět na články

inzerce

nahoru