Otevřít menu
Doprava dnes
-

Projektanti vytvoří dokumentaci pro revitalizaci trati z Kostelce u Jihlavy do Slavonic

Příprava revitalizace trati z Kostelce u Jihlavy do Slavonic úspěšně pokračuje. Správa železnic nyní vybrala zhotovitele dokumentace pro stavební povolení, kterým se stala společnost SAGASTA-PRODIN Kostelec-Slavonice. Hodnota zakázky je 39,961 milionu korun, což je o 12 procent méně, než byla předpokládaná cena.

8:05 / 10. března 2023
Projektanti vytvoří dokumentaci pro revitalizaci trati z Kostelce u Jihlavy do Slavonic

Součástí stavby bude rekonstrukce kolejišť ve stanicích Telč, Sedlejov a Třešť, obnovou projdou rovněž jednotlivé mezistaniční úseky této 53 kilometrů dlouhé regionální dráhy. Pro zvýšení efektivity řízení provozu bude mezi Dačicemi a Telčí vybudována nová dopravna Slaviboř, která umožní křižování vlaků. Vznikne rovněž nová zastávka Slavonice škola. 

Všechny stanice a mezistaniční úseky budou vybaveny novým zabezpečovacím zařízením 3. kategorie, které umožní dálkové ovládání z nově zřízeného regionálního dispečerského pracoviště v Jihlavě. 

Na trati se nachází 75 přejezdů. Všechny, které zůstanou zachovány, budou v rámci stavby vybaveny přejezdovým zabezpečovacím zařízením. Rekonstrukce trati ve spojení se zabezpečením přejezdů umožní zvýšení traťové rychlosti ze současných 50 až na 80 km/h, čímž dojde ke zkrácení jízdních dob.

Revitalizace trati Kostelec u Jihlavy – Telč – Slavonice umožní naplnit plán Kraje Vysočina na zavedení přímých vlaků Havlíčkův Brod – Jihlava – Dačice město v taktu 60 minut, v navazujícím úseku do Slavonic pak v taktu 120 minut. Předpokládané investiční náklady dosahují výše 2,165 miliardy korun. 

Autor: Petr Dejnožka (čerpáno z TZ SŽ)

zpět na články

inzerce

nahoru