Otevřít menu
Doprava dnes
-

Provoz lanovky na Petřín je přerušen. Začíná pravidelná revize

Od dnešního dne je z důvodu podzimní revize přerušen provoz lanové dráhy Újezd – Petřín. Provoz lanové dráhy bude znovu zahájen za necelé tři týdny, a to v sobotu 28. října. V rámci revize bude například vyměněno tažné lano.

9:45 / 9. října 2023
Provoz lanovky na Petřín je přerušen. Začíná pravidelná revizei

Foto: Provoz lanové dráhy na Petřín bude téměř na 3 týdny přerušen. Zdroj: DPP

Pravidelná údržba

Od dnešního dne, tj. pondělí 9. října, je až do pátku 27. října 2023 přerušen provoz lanové dráhy Újezd – Petřín. Lanovka projde v tuto dobu nutnou podzimní údržbou a do provozu se vrátí v sobotu 28. října 2023 (v provozní době od 8:00 do 23:00). Během revize dojde především k výměně tažného lana. Spolu s tím proběhne i defektoskopie nového tažného lana.

„V rámci nezbytné kontroly drážního tělesa dojde i k přesnému geodetickému měření jednotlivých prvků trati, rozchodu kolejí a dalších součástí kolejového svršku, či např. zkontrolujeme a provedeme zkoušky el. zařízení, strojní a mechanické části lanovky. V rámci pravidelné údržby dále např. vyčistíme navíjecí komory či osvětlení tratě a stanic. Před opětovným otevřením proběhne neodmyslitelný úklid tratě, stanic a vozů,“ uvedl Pavel Kejha, vedoucí provozovny LD Petřín.

Cestující v číslech

Za rok 2019 eviduje Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) rekordní počet cestujících, kteří využili přepravu lanovou dráhou.  V tomto roce bylo přepraveno 2 230 373 pasažérů. Jedná se o největší číslo za celou dobu existence lanovky. V následujících letech počet přepravených cestujících klesal kvůli pandemii covid-19. Loňský i letošní rok je však ve znamení návratu turistů do hlavního města, a proto počet přepravených cestujících znovu stoupá.

Turisté i místní obyvatelé nejvíce využívají lanovou dráhu na Petřín během letní sezony, tedy v měsících od dubna do října. V běžném roce je takto převezeno průměrně 250 tisíc cestujících měsíčně. V zimní sezoně je to pak cca o polovinu méně.

Trocha historie

Lanová dráha Újezd – Petřín je v provozu od července roku 1891, kdy byl její pohon ještě na vodní převahu. Od roku 1920 měla dvanáctiletou přestávku a následně sloužila 33 let až do roku 1965. V roce 1932 byla přestavěna na elektrický pohon. Současná lanovka přepravuje cestující na Petřín a zpět od poloviny 80. let 20. století a od stejného data je i součástí pražské sítě MHD. Délka trati z Újezdu na Petřín je 510 metrů.

Další pravidelná revize proběhne na přelomu března a dubna 2024.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: DPP)

zpět na články

inzerce

nahoru