Otevřít menu
Doprava dnes
-

Provoz vlaků z Čech do Maďarska se vrátí k normálu

Dálkové vlaky mezi Českou republikou a Maďarskem, jejichž provoz od 10. června omezuje rozsáhlý sesuv půdy, se od soboty 30. července vrátí k běžnému jízdnímu řádu. Provoz na trati v úseku Szob – Nagymaros-Visegrad obnoví maďarský správce železniční infrastruktury dříve než v původně avizovaném termínu na konci srpna.

16:27 / 25. července 2022
Provoz vlaků z Čech do Maďarska se vrátí k normálui

Foto: ČD

Doprava na hlavní spojnici mezi Prahou, Bratislavou a Budapeští se díky tomu zjednoduší a zrychlí. Cestující již nebudou muset přestupovat do náhradních autobusů nedaleko slovensko-maďarské hranice.

Provozování mezistátních vlaků společně zajišťují České dráhy se Železniční společností Slovensko a maďarským dopravcem MÁV.

Většina vlaků EC Metropolitan / Hungaria je aktuálně z důvodu oprav poškozeného úseku zkrácena do trasy Praha / Brno – Szob a zpět.

Směrem do Budapešti, respektive v opačném směru, musí cestující využít náhradní autobusovou dopravu a regionální vlaky MÁV-Start. Dva páry denních vlaků (EC 280 / 281 Metropolitan a EC 130 / 131 Báthory) a noční vlak EN 476 / 477 Metropol jezdí odklonem přes Győr a Rajku; mezi Bratislavou a Budapeští jsou zajištěné ve změněných časech. Jejich výchozí a koncovou stanicí je v maďarské metropoli stanice Budapest-Kelenföld.

Všechna zmíněná omezení budou ukončena v pátek 29. července večer. Od následujícího dne už pojedou všechny tyto spoje podle pravidelných jízdních řádů a v původních trasách: Praha – Břeclav – Bratislava – Budapešť a Terespol – Varšava – Ostrava – Břeclav – Budapešť a zpět.

Současně se sjednotí výchozí, respektive cílová stanice v maďarské metropoli. Všechny vlaky mezi Českou republikou a Maďarskem, včetně spojů v současnosti odkláněných přes Győr a aktuálně začínajících, případně končících svou jízdu ve stanici Budapest-Kelenföld, pojedou od 30. července znovu vždy do stanice nebo ze stanice Budapest-Nyugati pu. Vlaky EC 130 / 131, EC 280 / 281 a EN 476 / 477 už tak nepojedou ze stanic Budapest-Keleti pu. a Budapest-Kelenföld.

Zpočátku bude provoz v úseku Szob – Nagymaros-Visegrad zajištěn za snížené rychlosti po jedné ze dvou traťových kolejí. V důsledku toho může docházet ke zpoždění řádově do 15 minut.

Plánované změny jsou již zapracované do vyhledávačů spojení a aplikace Můj vlak.

Cestující, kteří si zakoupili jízdenky a rezervace ve větším časovém předstihu, žádají České dráhy, aby si v nich ověřili aktuální čas odjezdu, případně příjezdu z anebo do Budapešti.

Podrobné informace o dopravních opatřeních platných v souvislosti s opravami tratě do 29. července  jsou uvedeny na stránkách Českých drah a rovněž na portálu Mimořádnosti.

 

 Publikoval: Filip Červinka (zdroj: ČD)  

zpět na články

inzerce

nahoru