Otevřít menu
Doprava dnes
-

Průmyslová zóna GigaFactory by mohla pokrývat menší zónu, přejí si zástupci obcí

Ministr dopravy Martin Kupka jednal se starosty západočeských obcí o výstavbě Gigafactory koncernu Volkswagen. Cíl obcí je jasný, výrazně zmenšit uvažovanou průmyslovou zónu na letiště Líně. Starosta Dobřan Martin Sobotka v toto zmenšení věří. Obce chtějí, aby průmysl v zóně byl maximálně na 200 hektarech oproti původně plánované ploše 700 hektarů.

5:25 / 6. ledna 2023
Průmyslová zóna GigaFactory by mohla pokrývat menší zónu, přejí si zástupci obcíi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook Martina Kupky.

Obce ještě v žádném případě nejsou rozhodnuté

„Z našeho lokálního pohledu tato debata otevřela celkově zvažování o tom, co bude s letištěm, a jsme na nejlepší cestě k tomu, abychom si prosadili náš hlavní strategický cíl za obce, a to je výrazné zmenšení té průmyslové zóny, minimálně zmenšení o zelené plochy, o pole a lesy, to by se nám mohlo podařit," věří Martin Sobotka a dodal: "Obce ještě v žádném případě nejsou rozhodnuté, že by tento záměr chtěly podpořit, na druhou stranu jednáme se všemi otevřeně, protože pokud by se stalo, že by došlo k nějakému nátlaku, který bychom nemohli ustát, měli bychom připravenou kvalitnější infrastrukturu ohleduplnější k území.“ Starosta Dobřan si pochvaloval to, že Ministerstvo dopravy přijalo návrhy obcí na dopravní napojení průmyslové zóny, o kterém ministr dopravy také mluvil. Zástupci obcí věří, že průmyslová zóna bude pouze na 200 hektarech, avšak na dalších 85 hektarech by mohla být stavba typu letecká záchranná služba, hasičská zbrojnice a podobně.

Bavili jsme se o klíčových dopravních stavbách

S výstavbou velké průmyslové zóny souvisí i rozvoj dopravní infrastruktury, což Martin Kupka dobře ví. „Bavili jsme se o klíčových dopravních stavbách, jako je napojení samotné továrny už v konkrétní podobě. Po prvotních jednáních s obcemi se jako schůdnější jeví varianta na jih od Nové Vsi s tím, že výhradně pro staveništní dopravu by se užívala severní cesta. Bavili jsme se o urychlení přeložky silnice I/26 a také o tom, že by do toho celého balíku dopravních silničních řešení musela být zapojena také přeložka silnice II/180," řekl ministr dopravy. Důležitým bodem pro Gigafactory bude i napojení na železniční infrastrukturu, které je podle ministra nezbytné. „Znamenalo by to vybudování elektrifikované vlečky a také nádraží, které by sloužilo pro nakládku vlaků. Zároveň by to znamenalo urychlení výstavby modernizace železniční trati mezi Plzní, Domažlicemi a státní hranicí s Německem," uvedl ministr dopravy. Toto napojení na železnici by podle něj mohlo také urychlit výstavbu navazující železnice na německé straně.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: MDČR a ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru