Otevřít menu
Doprava dnes
-

První autonomní vozy určené pro taxi služby budou na trh uvedeny už v roce 2023

Na nejvlivnější technologické události světa, veletrhu CES v Las Vegas, letos značka Hyundai představila celou řadu konkrétních vizí průkopnického využití robotiky, která zasáhne nemalou měrou i do dopravy. 

12:16 / 18. ledna 2022
První autonomní vozy určené pro taxi služby budou na trh uvedeny už v roce 2023i

Foto: Hyundai CZ

Přivolat si létající taxi nebo vzdáleně navštívit planetu Mars? Ano, čtete správně, to vše může být brzy realitou. Slovo mobilita nejspíš leckomu zní jen jako moderní marketingová fráze, líbivá nálepka pro obyčejnou dopravu. Jenže v blízké budoucnosti už si jen s auty, koly a koloběžkami nevystačíme. Pojem mobilita zahrnuje nespočet různých technologií a více či méně autonomních zařízení, která budou zajišťovat přesun lidí, věcí i činností. Ať už to jsou kráčející roboti, létající drony nebo maličké pohyblivé stroje nejrůznějších tvarů.

Hyundai chce i v této éře hrát podobně významnou roli jako v současném světě dopravy. Coby přední dodavatel řešení chytré mobility na veletrhu CES ukázal pět zajímavých cest, jak roboti v následujících letech pomohou člověku dosáhnout nejen dál a výš, ale i do nových realit.

Jedno kolečko s elektrickým pohonem? Dostanete se všude!


Jednou z vizí Hyundai jsou takzvané Plug & Drive moduly (PnD). V základu jde vlastně o jedno kolečko s elektrickým pohonem schopné otáčet se o 360°, které je navíc vybaveno systémem LiDAR pro autonomní jízdu. Moduly je možné připojit prakticky k jakémukoliv objektu, a to v různém množství podle potřeby. Originálním způsobem využití může být například při sdílení kanceláří – kdykoliv je pak možné je bleskově proměnit podle individuální potřeby.

Tuto technologii však lze využít i pro osobní přepravu. Osobní verze modulu disponuje kabinou přibližně metr a půl širokou, podobně dlouhou a necelé dva metry vysokou. Ovládá se jednoduše joystickem v opěradle sedadla. Hodí se pro přepravu na krátké vzdálenosti po městě, kde se navíc dokáže na vybraných místech připojit k větším modulům, takzvaným mateřským lodím, pro hromadnou dopravu.

Robotická taxi a drony? Bude možné jezdit bez řidiče


Autonomní řízení bude v budoucnu standardem i pro taxi služby. Hyundai již před časem představil koncept postavený na základě elektrického modelu IONIQ 5, který díky souboru vyspělých senzorů dokáže jezdit zcela bez řidiče. Specifické uživatelské rozhraní umožňuje cestujícím snadnou interakci s autem v průběhu jízdy. První autonomní vozy určené pro taxi služby budou na trh uvedeny už v roce 2023.

Ještě zajímavějším typem moderní městské dopravy jsou pak autonomní (rovněž elektricky poháněné) drony Urban Air Mobility. Společnost Supernal patřící pod Hyundai vyvíjí celou rodinu elektrických letounů s možností vertikálního vzletu, přičemž start prvního modelu S-A1 je naplánován na rok 2028. Rozmach letecké hromadné dopravy se očekává už ve 30. letech 21. století, kdy se počítá se širším přijetím této zatím futuristické koncepce u veřejnosti.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: Hyundai CZ)

První autonomní vozy určené pro taxi služby budou na trh uvedeny už v roce 2023 Foto: Hyundai CZ.
zpět na články

inzerce

nahoru