Otevřít menu
Doprava dnes
-

Uskutečnil se první let s 30 % podílem udržitelného leteckého paliva!

Společnosti Air France, TotalEnergies, Metropole a letiště Nice Côte d'Azur spojily své síly, aby uskutečnily let poháněný palivem SAF (Sustainable Aviation Fuel).

13:32 / 22. října 2021
Uskutečnil se první let s 30 % podílem udržitelného leteckého paliva!

Let 6235 společnosti Air France odstartoval 1. října v 18.30 hodin z Terminálu 2 letiště Nice na pařížské letiště Orly poté, co byl naplněn palivem SAF, jehož 30 % vyrábí společnost TotalEnergies ve svých francouzských závodech.

Let s palivem SAF se uskutečnil v rámci Nice Transition Days, mezinárodního festivalu oslavujícího ekologické inovace, který pořádá a organizuje Métropole Nice-Côte d'Azur ve spolupráci s novinami La Tribune a sdružením Transition Forum. 

Let provozovaný z druhého největšího francouzského letiště konkretizuje ambice, které sdílejí jak veřejné, tak soukromé podniky, aby se vypořádaly s velkou dvojí výzvou, kterou je dekarbonizace letecké dopravya zároveň pokračující podpora živé ekonomiky a turistického průmyslu v regionech. Tato společná snaha ilustruje potřebu spojit se a vytvořit soulad mezi ekonomickými a sociálními požadavky a energetickou transformací.

Díky 30 % podílu na letu Nice-Paříž se zabrání emisím 3 tun CO2


Společnost Air France s velkým potěšením zahájila dvoudenní fórum v Nice letem z Nice na pařížské letiště Orly s významným 30% podílem paliva SAF. Tato operace je dalším připomenutím našim partnerům, městu Nice na Azurovém pobřeží, letišti Nice a společnosti TotalEnergies, že pouze úzká spolupráce všech zúčastněných stran umožní, aby se SAF stala hlavním motorem dekarbonizace leteckého průmyslu," řekla pro Airfrance Anne Rigail, generální ředitelka společnosti Air France.

Po prvním dálkovém letu na palivo SAF francouzské výroby v květnu se jedná o další realizaci ze strany Air France a TotalEnergies směrem k podpoře a rozvoji výroby udržitelného leteckého paliva ve Francii, což je nezbytnou podmínkou pro jeho široké rozšíření na francouzských letištích.

Biopalivo použité pro tento let bylo vyrobeno z odpadu a zbytků vzniklých v rámci oběhového hospodářství. Společnost TotalEnergies jej vyrobila z použitých kuchyňských olejů ve své biorafinérii v La (Bouches-du-Rhône) a v závodě v Oudalle (Seine-Maritime). SAF vyráběný ve Francii nese certifikaci ISCC-EU (International Sustainability & Carbon Certification) udělovanou nezávislým orgánem, která zaručuje jeho udržitelnost. Díky 30 % podílu na letu Nice-Paříž se zabrání emisím 3 tun CO2.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj TZ Airfrance)

Zdroj fotek: Airfrance

Uskutečnil se první let s 30 % podílem udržitelného leteckého paliva! . Uskutečnil se první let s 30 % podílem udržitelného leteckého paliva! .
zpět na články

inzerce

nahoru