Otevřít menu
Doprava dnes
-

První let s výhradně ženskou posádkou vypravily saúdskoarabské aerolinky

Nízkonákladová letecká společnost Flyadeal ze Saúdské Arábie vypravila svůj první let s ryze ženskou posádkou. Mluvčí společnosti informoval, že letadlo mířící z Rijádu dopravilo cestující do Džiddy. Posádku tvořilo šest Saudských Arabek; pilotkou byla cizinka. Mluvčí však neřekl, z jaké země pochází.

16:54 / 22. května 2022
První let s výhradně ženskou posádkou vypravily saúdskoarabské aerolinky i

Foto: pixabay.com

Flyadeal je dceřinou firmou státní společnosti Saudia. Agentura pro civilní letectví Saúdské Arábie nápad s posádkou tvořenou pouze ženami uvítala. Agentura AFP uvedla, že ženu do pilotní kabiny pustila Saúdská Arábie v roce 2019 jako druhou pilotku.

V čele konzervativního království stojí ve skutečnosti jeho korunní princ Muhammad bin Salmán. Od svého jmenování korunním princem v roce 2017 prosazuje společenské reformy. K nim patří také rozšiřování práv žen. I přesto je však Saúdská Arábie stále kritizovaná za nedodržování lidských práv.

Království na začátku května oznámilo, že se chce stát centrem letecké dopravy a ve své zemi ji ztrojnásobit. Plánuje do konce desetiletí přepravovat 330 milionů lidí ročně. Do roku 2030 má království v úmyslu investovat do tohoto sektoru 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč); dále založit novou státní leteckou společnost a v Rijádu postavit nové letiště.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru