Otevřít menu
Doprava dnes
-

První modernizovaný vůz RS1 už čeká v lounském depu

Do depa v Lounech už dorazil první modernizovaný vůz typu Stadler RegioShuttle RS1. Celkem 11 vozů tohoto typu bude nasazeno na linky Lovosice – Teplice v Čechách a Postoloprty – Lovosice – Litoměřice hor.n. – Česká Lípa.

7:49 / 7. dubna 2023
První modernizovaný vůz RS1 už čeká v lounském depui

Foto: Modernizovaná motorová jednotka bude jezdit v barvách Ústeckého kraje. Zdroj: ČD

V Ústeckém kraji dojde na linkách U6 Lovosice – Teplice v Čechách a U11 Postoloprty – Lovosice – Litoměřice hor.n. – Česká Lípa k nahrazení motorových jednotek RegioNova. Nasazeno tu bude 11 modernizovaných vozů typu Stadler RegioShuttle RS1 české řady 841.2, a to v zelené barvě Ústeckého kraje.

Bezbariérové cestování i moderní vybavení

Původní motorové jednotky RegioNova byly vyrobené v 2. polovině 90. let. Nyní prošly modernizací, a nabídnou tak cestujícím především pohodlné cestování v bezbariérovém interiéru. Ve vozech jsou pro tyto účely zřízeny také plochy pro uložení invalidních vozíků, kočárků či jízdních kol. Kapacita vozu čítá zhruba 70 míst k sezení.

V modernizovaných jednotkách nechybí ani Wi-Fi, zásuvky nebo USB připojení pro nabíjení menší elektroniky. Zároveň vozy nově disponují klimatizací a audiovizuálním informačním systémem.

Maximální rychlost těchto vozidel je 120 km/h.

Nasazení jednotek do provozu

Aktuálně ještě probíhají nezbytné administrativní kroky předcházející nasazení do provozu s cestujícími a poslední dokončovací úpravy na vozech. Nezbytný je také zácvik strojvedoucích. Nasazení modernizovaných jednotek do provozu s cestujícími je v horizontu několika týdnů.

Dalších 11 modernizovaných jednotek typu Stadler RegioShuttle RS1 se dočkají i cestující v Pardubickém kraji. Motorové vozy budou nasazeny např. na trati Svitavy – Žďárec u Skutče, Choceň – Litomyšl nebo Česká Třebová – Moravská Třebová. Vozidla v této lokalitě budou jezdit v barvách Pardubického kraje.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: TZ ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru