Otevřít menu
Doprava dnes
-

První rok za námi

Vážení čtenáři, rok s rokem se sešel a v redakci DopravaDnes slavíme první výročí našeho působení ve světě dopravního zpravodajství. Dovolte nám, abychom u této příležitosti shrnuli to nejdůležitější, co se během uplynulého období událo.

13:34 / 31. srpna 2022
První rok za námi i

Foto: DopravaDnes.cz

Naším cílem bylo vytvořit ucelenou platformu informací z oblasti dopravy a logistiky se základními kameny v podobě původně tištěného časopisu DopravaDnes.cz a stejnojmenného webového portálu. K těmto výchozím informačním kanálům se připojily sociální sítě Facebook a Instagram; od ledna potom také mobilní aplikace DopravaDnes dostupná v Google Play i App Store.

S přibývajícími zkušenostmi doznaly zejména internetové stránky výrazných změn. Web se vyprofiloval do současné podoby, kdy ke Zprávám z dopravy přibylo vyhledávání a rubriky Zajímavosti, Odborné články a Časopis, jenž lze v současné době číst online a po registraci e-mailové adresy také odebírat (kliknutím na odkaz Odebírat časopis).

Zprávy a informace, které uveřejňujeme a vydáváme, vycházejí z odborných faktů a podložených dat

Přinášíme vám, našim čtenářům, novinky o aktuálním dění a plánovaných událostech týkajících se silniční, železniční, letecké a lodní dopravy i dalších jejích typů. Tam, kde se něco děje, se snažíme být osobně.

Odstartovali jsme poměrně zostra

Hned v září jsme toho stihli opravdu hodně. Mezi prvními akcemi nechyběla například 20. Dopravní konference a 10. Silniční veletrh v Pardubicích (s účastí odborníků ze všech dopravních odvětví) anebo 7. Železniční konference uspořádaná na hlavním pardubickém nádraží. Zde byl mimo jiné veřejnosti představen provozní model vysokorychlostních železnic, jehož realizace se v České republice očekává okolo roku 2025.

Poslední zářiovou sobotu zvládli naši redaktoři slavnostní otevření zrekonstruované stanice Praha – Zahradní město i slavnostní otevření prodlouženého nástupiště s bezbariérovým podchodem ve stanici Praha hlavní nádraží. Oba ceremoniály se konaly za přítomnosti významných osob i vládních činitelů.

V následujících měsících jsme potom zavítali třeba na Den otevřených dveří dálnice D35 v úseku mezi Opatovicemi nad Labem a Časy či na tiskovou konferenci k připravované modernizaci trati Praha – Kladno s plánovanou odbočkou na Letiště Václava Havla. Zmapovali jsme rovněž nejdelší česku dálnici D1, jež se po osmi půl letech modernizace dočkala úplného zprovoznění.

A letos toho bylo také dost...

Začněme kupříkladu tradičním setkáním špiček v oboru železniční dopravy s názvem Konference Železnice 2021 v O2 Universum. Tato konference byla z důvodu epidemiologické situace přesunuta z původního podzimního termínu na duben.

Dále to byla odborná konference (nejen) pro úspěšné manažerky Ženy ve stavebnictví v kulturním centru ROYAL na pražských Vinohradech, na níž svůj prostor dostalo mnoho úspěšných žen působících v dopravním stavebnictví.

V roli mediálního partnera

Zatím největší akcí byl Mezinárodní železniční veletrh a konference RAIL BUSINESS DAYS konaný ve dnech 7. až 9. června na brněnském výstavišti. Na této události jsme se podíleli dokonce jako mediální partner. V rámci veletrhu měli návštěvníci z řad široké veřejnosti možnost vidět několik desítek expozic s železniční technikou, mimo jiné i legendární rychlovlak TGV PSE 16. V konferenčních sálech potom diskutovali odborníci na téma současného stavu a budoucnosti regionální a osobní dopravy na železnici. Jednalo se také o moderní, bezpečné a ekologické železnici, nákladní železniční dopravě a podobně.

Mluvili jsme s mnoha důležitými osobnostmi

Během našeho působení jsme u mikrofonu, na diktafon i před kamerou vyzpovídali přední osobnosti českého dopravního odvětví, jmenovat můžeme příkladně ministra dopravy Martina Kupku, generálního ředitele ŘSD Radka Mátla, generálního ředitele Správy Železnic Jiřího Svobodu, generálního ředitele ČD Michala Krapince a v neposlední řadě náměstka primátora hlavního města Prahy pro dopravu Adama Scheinherra.

Věříme, že jsme zvládli vytvořit základnu nezávislých médií, která přinášejí nejnovější a hlavně ověřené zprávy nejenom z českých silnic, kolejí, řek i vzdušného prostoru.

Těšíme se na další roky strávené ve vaší společnosti.

 

Autor: Dagmar Lánská

zpět na články

inzerce

nahoru