Otevřít menu
Doprava dnes
-

Prvního máje začal fungovat tramvajový tunel na Žabovřeské

Tramvajový tunel na Žabovřeské byl dokončen. Jedná se o další důležitý milník v rámci stavby Velkého městského okruhu v Brně. Provoz v něm začal v pondělí 1. května 2023. Před tím, než linka číslo 1 opět propojila Pisárky s Bystrcem, mohla veřejnost před startem provozu navštívit stavbu a projít se dlouhým tunelem ve skále pod Wilsonovým lesem.

8:59 / 3. května 2023
Prvního máje začal fungovat tramvajový tunel na Žabovřeskéi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ŘSD/DPMB.

Nyní budou práce probíhat zejména na silniční galerii, abychom do ní mohli v srpnu převést dopravu

„Důležitá etapa stavby, vybudování a zprovoznění 500 m dlouhého a 9 m širokého tramvajového tunelu, je hotová. Nyní budou práce probíhat zejména na silniční galerii, abychom do ní mohli v srpnu převést dopravu a v příštím roce zprovoznit celou silniční část. Rok 2024 bude významný tím, že dokončíme práce i v dalších částech Velkého městského okruhu v Brně. Půjde o stavby VMO Žabovřeská II. etapa, VMO Tomkovo náměstí, VMO Rokytova, VMO Bauerova a také dokončíme opravu mostu Otakara Ševčíka. Příští rok tedy zmizí z městského okruhu nepříjemná omezení provozu a řidiči se dočkají plynulé jízdy. Po dobu jednoho roku ještě děkujeme za trpělivost,“ sdělil ředitel Závodu Brno ŘSD David Fiala.

Díky tunelu Žabovřeská bude páteřní linka 1 jezdit v celé své délce, tedy z Řečkovic až do Bystrce. „Z dopravního hlediska budou opět dvě provozní trasy do této lokality. V provozu i nadále zůstane linka 3 a linka 10, na těchto linkách však dojde ke změně intervalů, a to s ohledem na obnovený provoz linky 1. Od pondělí 1. května bude zrušena tramvajová linka 11,“ upřesnil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Velký městský okruh je důležitý pro řidiče, kterým ušetří čas při průjezdu Brnem

„Velký městský okruh je důležitý pro řidiče, kterým ušetří čas při průjezdu Brnem, ale také pro místní obyvatele, protože uleví dopravnímu zatížení některých lokalit. Dnes mají lidé unikátní možnost nahlédnout do útrob tunelu, kterým budou od pondělí už jen projíždět, a seznámit se s jeho technologickými zajímavostmi. Jakmile budou dokončeny i ostatní práce, řidiči získají díky posunu tramvajové trati dva jízdní pruhy v každém směru, což významně pomůže omezit dopravní zácpy a zdržení,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Stavba VMO Žabovřeská je rozdělena na 2 etapy, přičemž první etapa byla dokončena v roce 2021. Druhá etapa bude dokončena v roce 2024. Stavba je součástí realizovaného Velkého městského okruhu v Brně, který bude nejdůležitějším prvkem silniční části dopravního systému města. Okruh odstraní neúnosnou dopravní zátěž hlavních ulic a umožní rychlý přesun z jedné strany města na druhou.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ŘSD)

zpět na články

inzerce

nahoru