Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ředitelství silnic a dálnic zahájí stavbu opěrné zdi na dálnici D10

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne v pondělí s úpravami svahu na dálnici D10 u Mladé Boleslavi, navíc se bude stavět opěrná zeď mezi exity 46 a 44B. Tyto stavební práce mají zamezit sesouvání násypového svahu levého pásu dálnice. Práce provede společnost Colas za 83 milionů bez daně. O tom ifnormoval Martin Buček z ŘSD.

12:16 / 13. srpna 2022
 Ředitelství silnic a dálnic zahájí stavbu opěrné zdi na dálnici D10 i

Foto: Ilustrační foto. Zdroj fotky: Město Mladá Boleslav.

Díky propojení se má zvýšit bezpečnost na části dálnice

Stavbaři postaví téměř 252 metrů dlouhou přesýpanou zeď. "Součástí sanace je rovněž propojení přídatných pruhů v levém jízdní pásu dálnice D10 u Mladé Boleslavi, konkrétně připojovacího pruhu exitu 46 Kosmonosy a odbočovacího pruhu exitu 44B Mladá Boleslav," řekl Buček. Vzdálenost přídatných pruhů je zhruba 1300 metrů.

Díky propojení se má zvýšit bezpečnost na části dálnice, kde se doprava napojuje do průběžného jízdního pruhu dálnice a zhruba po jednom kilometru se z něj odpojuje do centra města. Řidiči se nebudou muset zařazovat do průběžných pruhů. "V podstatě tím vznikne identický stav, který už zde je v pravém jízdním pásu ve směru na Turnov," doplnil Buček. Součástí úprav je také rozšíření zpevněné krajnice o zhruba 1,75 metru. Stavbaři budou pracovat z pozemků mimo silnici, krajnice se oddělí svodidly a řidiči budou během stavebních prací jezdit v režimu 2+2 provizorní jízdní pruhy.

V roce 1963 byla schválena výstavba čtyřpruhové komunikace z Prahy přes Mladou Boleslav až do Turnova. V roce 1981 byl dokončen poslední úsek mezi Prahou a Mladou Boleslaví. Poslední část D10 na hranici krajů Středočeského a Libereckého byla zprovozněna v roce 1992. Zároveň bylo rozhodnuto, že z Turnova se již D10 prodlužovat nebude a tak je tedy v provozu v celé délce a spojuje Prahu a Turnov, kde za křižovatkou se silnicí I/35 končí. Dálnice D10 spolu s čtyřpruhovou silnicí I/35 tvoří kapacitní spojení mezi Prahou a Libercem.

Publikoval: Fillip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru