Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ředitelství vodních cest ČR zahájilo stavbu přístaviště pro malá plavidla ve Štětí. Hotové má být příští rok

Veřejné přístaviště pro 12 malých plavidel vzniká na pravém břehu Labe. Uživatelé vodní cesty zde budou mít možnost zdarma zakotvit svou loď na dobu 48 hodin a pomocí přístavní karty čerpat elektřinu z odběrných sloupků. Stavební náklady přesáhnou 22 mil. Kč bez daně. Prostřednictvím tiskové zprávy to oznámilo Ministerstvo dopravy.

16:41 / 14. října 2022
Ředitelství vodních cest ČR zahájilo stavbu přístaviště pro malá plavidla ve Štětí. Hotové má být příští roki

Foto: Ministerstvo dopravy

Veřejné přístaviště v těsné blízkosti centra Štětí začne turistům sloužit na jaře 2023.

Molo s pevnou konstrukcí o délce 62,4 m bude vybaveno 6 šikmými plovoucími a sklopnými výložníky. To zajistí jejich bezpečnou polohu v případě povodní, přičemž se počítá se zatápěním konstrukce již při úrovni pětileté vody. 

Vzhledem k tomu, že k molu není přiveden vodovod, budou tři odběrné sloupky zajišťovat pouze připojení na elektrickou energii. Její čerpání pak bude možné prostřednictvím přístavní karty Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC ČR). Bezbariérový přístup na molo zajišťuje čtyřmetrová přístupová lávka.

Rozvoj rekreační plavby je podle Lubomíra Fojtů, ředitele ŘVC ČR, znatelný v celé Evropě a čím dál více i v České republice. „Jsme rádi, že se nám daří naplňovat plány a zahušťovat síť veřejných přístavišť, které umožní turistům naplno využít řeku a zároveň poznávat její okolí,“ uvedl Lubomír Fojtů a dodal: „Nedávno jsme zahájili výstavbu obdobného přístaviště v nedaleké Roudnici nad Labem a Čelákovicích, brzy bude dokončena modernizace přístaviště v Litoměřicích. Podmínky na Labi tak postupně přibližujeme turisticky atraktivním vodním cestám, jako je Baťův kanál a Vltava.“

Stavba přístaviště s délkou do 20 m je založena na svislých nosných ocelových sloupcích kotvených do říčního dna přes železobetonové piloty. „Právě probíhá vrtání pilot, které je v tomto místě jednodušší díky umístění vrtné soupravy na nasypané hraně. Není tak nutné využívat soulodí, které bývá složitější na manipulaci,“ řekl k realizaci Jan Zeman, vedoucí projektu společnosti Metrostav, a.s., která stavbu provádí.

Projekt tvoří součást programu výstavby veřejných přístavišť na vodní cestě jako podpora rekreační plavby dlouhodobě realizovaný Ředitelstvím vodních cest ČR, investorem a provozovatelem přístaviště.

Stavbu financuje Státní fond dopravní infrastruktury a její náklady se vyšplhají na částku 22,3 mil. Kč bez DPH

Ředitelství vodních cest České republiky je organizační složkou státu. Ministerstvem dopravy ČR bylo zřízeno 1.dubna 1998. Zabezpečuje přípravu a realizaci výstavby a modernizaci dopravně významných využívaných vodních cest a dalších staveb nutných pro provoz na vodních cestách. ŘVC ČR současně provozuje veřejné přístavy a přístaviště včetně remorkéru BESKYDY.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Ministerstvo dopravy)

Ředitelství vodních cest ČR zahájilo stavbu přístaviště pro malá plavidla ve Štětí. Hotové má být příští rok Foto: Vizualizace (zdroj: MD).
zpět na články

inzerce

nahoru