Otevřít menu
Doprava dnes
-

Regionální den železnice přivítala v sobotu 10. září Praha!

Obyvatelé Prahy, ale i návštěvníci hlavního města, mohli v sobotu 10. září 2022 zažít na vlastní kůži Pražský den železnice. Ten se uskutečnil v areálu stanice a depa ve Vršovicích. Součástí tohoto dne byly historické jízdy, moderní vlaky nebo prohlídky zázemí provozu železniční dopravy. Na akci byly nejvíce vidět ČD a PID!

17:25 / 11. září 2022
Regionální den železnice přivítala v sobotu 10. září Praha!i

Foto: Historická parní lokomotiva. Zdroj fotky: PID.

K největším atrakcím během Pražského železničního dne patřily už tradičně jízdy historickými vlaky

V sobotu od 9:30 do 17:00 se zájemci mohli svézt parním vlakem na pěti okružních jízdách z Vršovic přes Zahradní Město, Libeň a pražské hlavní nádraží zpět do Vršovic. Tento historický vlak zahájil Pražský den železnice odjezdem v 9:25 z Praha-Vršovice a svůj poslední výjezd započal v 15:56. Využít mohli elektrickou jednotkou Pantograf (451.045) v pěti párech vlaků na trase Praha hl. n. – Praha-Vršovice – Strančice. Nechyběla ani elektrická jednotka CityElefant (471.060), ve které probíhaly komentované okružní jízdy na trase Praha-Vršovice – odstavené nádraží – Praha-Eden – Praha-Vršovice. Elektrická jednotka InterPanter (660.0) sloužila jako bezplatná kyvadlová doprava mezi stanicemi Praha-Vršovice a vršovickým depem. Lidé mohli vyzkoušet i to, jaké bylo jezdit historickými tramvajemi. Ta jezdila na zvláštní lince 43 v polookružní trase Kubánské náměstí – Nádraží Vršovice – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Nádraží Vršovice – Kubánské náměstí.

K největším atrakcím během Pražského železničního dne patřily už tradičně jízdy historickými vlaky, o kterých se zmínil Jakub Goliáš, ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah. Během dne celkem pětkrát vypravíme parní vlak v čele s lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák nebo 354.195 Všudybylka. Tyto vlaky budou jezdit po okružní trase z Vršovic přes Zahradní Město, Libeň a hlavní nádraží zpět do Vršovic,“ řekl před akcí Jakub Goliáš a dodal: „Cestující se svezou také historickou elektrickou pantografovou jednotkou řady 451, která celá desetiletí zajišťovala převážnou část vlaků na páteřních příměstských tratích kolem Prahy. Tato jednotka bude v sobotu jezdit na mimořádných vlacích mezi pražským hlavním nádražím, Vršovicemi a Strančicemi.“

Letošní novinkou byly jízdy historické patrové soupravy řady Bpjo tažené motorovými lokomotivami „Brejlovec“ a „Zamračená

Letošní novinkou byly jízdy historické patrové soupravy řady Bpjo tažené motorovými lokomotivami „Brejlovec“ a „Zamračená“. „Tento vlak pojede celkem čtyřikrát po okružní trase z Masarykova nádraží přes stanice Běchovice, Malešice, Zahradní Město, Vršovice, Vyšehrad, hlavní nádraží a Libeň zpět na Masarykovo nádraží. Jízda po pražských spojkách bude trvat zhruba 70 minut,“ zmínil ještě k dané akci Jakub Goliáš.

Na zastávce Praha-Vršovice se prezentovali organizátoři a partneři akce, přičemž byla zařízena i zábava pro děti a občerstvení. Depo ve Vršovicích lidem nabídlo celkovou prohlídku depa, exkurzi v opravárenské hale, výstavu a prezentaci kolejových vozidel, ukázku práce nehodového vlaku či prezentaci hasičů a techniky Správy železnic. Zájemci se také mohli projet na šlapací drezíně.

Autor: Karel Geba (Zdroj: PID a ČD)

Regionální den železnice přivítala v sobotu 10. září Praha! Foto: Historická tramvaj. Zdroj fotky: PID.. Regionální den železnice přivítala v sobotu 10. září Praha! Foto: Lokomotiva Pantograf. Zdroj fotky: ČD.. Regionální den železnice přivítala v sobotu 10. září Praha! Foto: Plakát PID ke Regionálnímu dni pražské železnice. Zdroj fotky: PID.. Regionální den železnice přivítala v sobotu 10. září Praha! Foto: V Parní lokomotivě, která byla na dnu železnice, se projel i ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Zdroj fotky: Facebook Martina Kupky..
zpět na články

inzerce

nahoru