Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rekonstrukce Barrandovského mostu se v pondělí 15. května přehoupne do II. etapy

Příští týden bude na Barrandovském mostě zahájena druhá etapa rekonstrukce. Řidiče čekají částečná omezení provozu již od této soboty. Pro plynulejší jízdu by měli řidiči po dobu stavebních prací spíše využívat objízdné trasy.

7:32 / 11. května 2023
Rekonstrukce Barrandovského mostu se v pondělí 15. května přehoupne do II. etapy i

Foto: Rekonstrukce Barrandovského mostu se přesouvá do II. etapy. Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

V pondělí 15. května začnou na Barrandovském mostě hlavní práce druhé etapy rekonstrukce mostu.

„Druhá etapa rekonstrukce Barrandovského mostu bude náročnější než ta první. Pokud má proběhnout bezpečně a dopadnout úspěšně, rád bych všechny zúčastněné požádal o maximální trpělivost a ohleduplnost – jak vůči ostatním řidičům, tak technikům a dělníkům, kteří budou náročné práce provádět. Jako primátor budu průběh rekonstrukce pečlivě sledovat. Důvěřuji svému prvnímu náměstkovi pro oblast dopravy, že vše poběží podle plánu,“ uvedl Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy.

Do stavebních prací je zahrnuto odstranění mostního svršku a stávajícího vybavení na severní polovině jižního mostu a na barrandovské rampě z ulice K Barrandovu. Dále proběhne výměna mostních dilatačních závěrů, sanace spodní části nosné konstrukce jižního mostu a postaveny budou nové římsy. Také bude položeno nové vozovkové souvrství včetně dobetonávky speciálním vysokopevnostním betonem s rozptýlenou výztuží UHPFRC (Ultra-High-Performance Fibre Reinforced Concrete), dojde rovněž k pokládce nové izolace. Na Barrandovském mostě budou vyměněny mimo jiné i zbývající části ložisek a objekt bude zesílen vložením dodatečného předpětí. Na rampě od Barrandova budou opraveny obě opěry.

„Chtěl bych požádat všechny řidiče o pochopení, trpělivost a využívání značené objízdné trasy po Pražském okruhu a satelitních navigací. Pokud nemůžete využít ani posílené MHD a musíte využít Barrandovský most, je vhodné si alespoň naplánovat jízdu mimo špičku. Dopad letošní uzavírky Barrandovského mostu na dopravu v Praze bude totiž podstatně výraznější než loni. Letos totiž bude uzavřena kvůli rekonstrukci rampa z ulice K Barrandovu, kterou v běžném provozu využíval až dvojnásobný počet vozidel než loni opravovanou rampu ze Strakonické ulice. Po Pražském okruhu ve vyznačené objízdné trase bude možné tento úsek využít bez dálniční známky,“ popsal Zdeněk Hřib, I. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

Řidiči musí počítat s postupným omezováním dopravy již od této soboty 13. května. Dopravní omezení potrvá dva dny. Přímo na mostě bude například v sobotu připraveno omezení na severní konstrukci ve směru na Smíchov, kde budou vyznačeny tři provizorní pruhy.

„Po dokončení stavby dopravního opatření proběhne v neděli kontrola značení v místě mostu a na příjezdových komunikacích, kterou provedeme společně s odborem pozemních komunikací a drah Magistrátu hlavního města Prahy a Policií České republiky, abychom eliminovali možné problémy v prvních pracovních dnech po zahájení prací. Dále budou, podobně jako v loňském roce, připraveny odtahové vozy na klíčových místech tak, abychom v případě nehody nebo poruchy vozidla dokázali společně s policií rychle překážku odstranit a nekomplikovat již tak náročnou dopravní situaci. Připravujeme se i na řízení dopravy pomocí automatického systému TASS, který je připraven na tunelech Městského okruhu a navazujících světelných signalizacích, a společně s Ředitelstvím silnic a dálnic bude Praha nasazovat informace o uzavřené rampě i na informačních tabulích na nadřazené komunikační síti v Praze a na dálnicích přivádějících dopravu do hlavního města,“ vysvětlil Josef Richtr, náměstek generálního ředitele Technické správy komunikací hl. m. Prahy, a.s.

Jak rekonstrukce mostu ovlivní dopravu v Praze?

Na Barrandovském mostě bude doprava vedena ve třech provizorních jízdních pruzích v každém směru (jako tomu bylo v loňském roce při první etapě) – tři pruhy směrem na Smíchov a tři pruhy směrem na Braník. Jeden jízdní pruh ve směru Jižní spojka bude převeden do protisměru.

Největším dopravním omezením způsobeným rekonstrukcí mostu bude uzavření barrandovské rampy od Barrandova ve směru z ulice K Barrandovu na Jižní spojku. Pokud pojedou řidiči dál (např. směrem na Modřany, Kamýk či Chodov), je možné pokračovat po okruhu D0 na sjezd Písnice a poté do centra po Libušské ulici, případně jet dál po D0 na sjezd Vestec. Další možností je dojet až k dálnici D1 a odtud zamířit do centra po ulicích Brněnská a 5. května.

Pro řidiče budou po celou dobu rekonstrukce Barrandovského mostu vyznačeny na Pražském okruhu objízdné trasy, po kterých bude možné jezdit bez dálniční známky. Možnost jet bez dálniční známky platí tedy jen na vymezených úsecích. Tam, kde objízdná trasa skončí, musí řidiči bez dálniční známky z dálnice vyjet.

Další informace ohledně rekonstrukce Barrandovského mostu jsou k dispozici zde: https://barrandak.cz/.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Magistrát hl. m. Prahy)

zpět na články

inzerce

nahoru