Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rekonstrukce mostů v Pardubickém kraji by mohl financovat stát

Na rekonstrukci mostů v Pardubickém kraji by se finančně mohl podílet stát. Pomoci by mohl obnovený program Státního fondu dopravní infrastruktury. Výrazné investice by potřeboval například most v Řečanech nad Labem.

19:41 / 11. ledna 2023
Rekonstrukce mostů v Pardubickém kraji by mohl financovat státi

Foto: Havarijní stav mostu v Řečanech nad Labem. Zdroj: Pardubický kraj

Zástupci Pardubického kraje jednali s představiteli Ředitelství vodních cest, Státního fondu dopravní infrastruktury a Ministerstva dopravy o penězích na opravy mostů. Čerpání investic z programu Státního fondu dopravní infrastruktury by se mohlo týkat například mostu v Řečanech nad Labem.

„Vzhledem k tomu, že most v Řečanech nad Labem by měl splňovat podmínky pro splavnost Labe, jednali jsme se zástupci Ředitelství vodních cest, ale i Ministerstva dopravy a Státního fondu dopravní infrastruktury o finančním příspěvku na stavbu. Jednou z možností je, že bude obnoven fond na opravy mostů, a to nejen pro Pardubický kraj, ale pro všechny regiony. Pokud se najdou potřebné peníze, mohly by se finanční prostředky čerpat už od poloviny letošního roku,“ uvedl Michal Kortyš, náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu.

V Řečanech nad Labem bude pravděpodobně ve třetím čtvrtletí letošního roku muset být zřízeno mostní provizorium. „Jako ekonomicky výhodnější se nám jeví zakoupení provizoria. To potom budeme moci použít v případě potřeby i jinde, nebo ho odprodat,“ řekl Kortyš. Pardubický kraj se zaměří i na stavbu mostu nového. „Do doby, než nový most vznikne, bude sloužit mostní provizorium. Stavba nového mostu by podle technické dokumentace měla trvat maximálně 19 měsíců,“ doplnil náměstek.

Délka mostu v Řečanech nad Labem bude 88 metrů. Cena stavby se odhaduje na 140 až 160 milionů Kč bez DPH.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru