Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Sokolnice-Telnice pojme téměř 70 milionů

Nádražní budova ve stanici Sokolnice-Telnice na Brněnsku se letos vrátí do své historické podoby! Rekonstruovat se bude od července do listopadu. Správa železnic předpokládá, že za opravu zaplatí 68 milionů korun, vyhlásila tak veřejnou zakázku na stavební firmu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

14:12 / 27. května 2022
Rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Sokolnice-Telnice pojme téměř 70 milionůi

Foto: Vizualizace opravy nádražní budovy Sokolnice-Telnice (zdroj: Správa železnic).

Ve stanici na trati z Brna do Přerova zastavují osobní vlaky, které spojují Brno s Křenovicemi. Budova pochází z doby počátků provozu na přerovské dráze, na kterou první vlaky vyjely v roce 1869 v době takzvané stavitelské horečky. Tomu odpovídá unifikovaná podoba budovy, která je podobná mnoha dalším nejen na této trati. „Budova je určena ke kompletní rekonstrukci. Bude se sanovat vlhké zdivo, budou se měnit okna a dveře, budova bude zateplená a obnoví se původní vzhled fasády včetně osazení ozdobných prvků,“prozradil Gavenda. 

Ozdobné prvky ztratila budova při dřívějších úpravách. Nová bude elektroinstalace, rozvody vody a vytápění. Potřeba je také vyměnit část krovů a střechu. Cestujícím bude nově k dispozici občerstvení a bezbariérové toalety, ve stanici bude moderní navigace pro nevidomé. Novinkou bude také přípojka pro dobíjení elektrokol. Oprava čeká také sedm bytů v budově, SŽ je pak nabídne k pronájmu.

Během stavby se čekárna a pokladna přesunou do upraveného bytu a záchod bude v mobilních buňkách.

 

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru