Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rekonstrukce pardubického hlavního nádraží pokračuje. Správa železnic vypsala tendr na obnovu odbavovací haly

Letos v září byla úspěšně dokončena rekonstrukce výškové části budovy pardubického hlavního nádraží. Na to nyní naváže renovace odbavovací haly s východním a západním křídlem. Na uvedené opravy byla vypsaná zakázka o předpokládané hodnotě téměř 855 milionů Kč.

8:34 / 22. prosince 2023
Rekonstrukce pardubického hlavního nádraží pokračuje. Správa železnic vypsala tendr na obnovu odbavovací haly i

Foto: Vizualizace projektu – interiér budovy. Zdroj: Správa železnic

Pardubické hlavní nádraží čekají další opravy. Po dokončené rekonstrukci výškové části budovy bude následovat renovace nádražní haly a východního a západního křídla s bytovým domem.

Zvláštní důraz při probíhající rekonstrukci bude především kladen na interiér budovy, kterému se vrátí původní historická podoba – avšak s ohledem na aktuální požadavky. Objekt pardubického hlavního nádraží totiž památkáři vnímají jako nejkvalitnější funkcionalistické nádraží s hotelem v poválečném Československu. Už kvůli památkové ochraně tak byla celková rekonstrukce objektu rozdělena na dvě etapy.

„Držíme slib a vypisujeme soutěž na hlavní část rekonstrukce pardubického nádraží. Pokud půjde vše hladce, můžeme v polovině příštího roku zahájit práce a v roce 2026 předat opravené nádraží veřejnosti,“ informoval Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

Změny se dotknou exteriéru i interiéru

Stavbaři se během rekonstrukce zaměří na obnovu stavebních konstrukcí, fasády, střechy a celého interiéru. Pozornost bude věnována také modernizaci prostorů pro cestující. V rámci centrálního komunikačního prostoru nádražní výpravní haly dojde např. k rozšíření obchodních jednotek či přesunu čekárny pro matky s dětmi. Úpravám se nevyhnou ani veřejné toalety.

Východní křídlo objektu bude sloužit pro zajiš­tění provozu dráhy. V zázemí zaměstnanců pak dojde k dispozičním úpravám. Dále budou rozšířeny kancelářské prostory. Technologické místnosti v přízemí západního křídla zůstanou zachovány.

Komerční prostory s ordinacemi a lé­kárnou se budou nacházet v přízemí a v 1. patře. Kompletní rekonstrukce zasáhne v západním křídle i bytovou část.

Po celou dobu stavby budou cestujícím poskytnuty náhradní prostory s potřebným zázemím.

Druhá fáze rekonstrukce bude finančně náročnější než ta první

Předpokládaná hodnota zakázky je téměř 855 milionů Kč. Délka rekonstrukce se odhaduje na 30 měsíců. V rámci prvního roku stavby by mělo dojít k rekonstrukci východního křídla a poloviny haly, v dalším roce se bude pracovat na západním křídle a druhé části haly. V závěru realizace projektu pak projde rekonstrukcí i bytový dům.

Celkové investiční náklady za první etapu rekonstrukce dosáhly k 574 milionům Kč.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Správa železnic)

Rekonstrukce pardubického hlavního nádraží pokračuje. Správa železnic vypsala tendr na obnovu odbavovací haly Foto: Vizualizace projektu – exteriér budovy. Zdroj: Správa železnic.
zpět na články

inzerce

nahoru