Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rekonstrukce tramvajové trati mezi Litvínovem a Zálužím potrvá do konce roku

S dokončením prací na opravě tramvajové trati mezi Litvínovem a chemickým areálem v Záluží na Mostecku počítá dopravní podnik měst Mostu a Litvínova v závěru roku.

9:52 / 18. června 2022
Rekonstrukce tramvajové trati mezi Litvínovem a Zálužím potrvá do konce roku i

Foto: jvpress.cz

Mluvčí Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Jiří Holý ČTK sdělil, že dva nové mosty budou dokončeny na podzim. Zatím není jasný ani začátek druhé etapy oprav trati ze Záluží do Mostu. Podnik ale věří, že i přes změnu harmonogramu prací nepřijde o dotaci z Evropské unie.

Demolice dvou mostů v havarijním stavu, jež si vyžádala zásadní úpravy projektu, začala minulý týden. Stavbaři nejprve snesli nosníky. Nyní je čeká odstranění původních opěr, pilířů a zídek.

Objekty mostů ve správě společnosti Orlen Unipetrol se nacházejí nad zrušenou vlečkou a železniční tratí. Podle Daniela Dunovského, ředitele podniku, se náročné práce  obešly bez zranění a komplikací.

Uložení nových nosníků je plánováno na konec srpna. S dokončením mostních konstrukcí se podle ředitele počítá na podzim. Poté dělníci dokončí kolejový spodek a svršek kolejového lože; pracovat se bude na trakci. "Do konce roku by měl být úsek z Litvínova k chemičce zprovozněn," uvedl mluvčí Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova.

Trať v délce deseti kilometrů začali stavbaři opravovat v dubnu loňského roku. První etapa zahrnuje čtyřkilometrový úsek Záluží – Litvínov. Nyní zde místo tramvají jezdí náhradní autobusy. Pracovat se začne též v otočce Záluží. Z tohoto důvodu bude v celé trase Litvínov - Most od září do prosince výluka.

Celkové náklady na práce byly v projektu vyčísleny na 650 milionů korun. Dotace činí 470 milionů korun. Od té doby náklady několikrát vzrostly. "Musí se vyřešit druhá část oprav, nicméně pevně doufáme, že dotaci z EU dostaneme," dodal Holý.

Tramvajová trať byla vybudována v letech 1960 až 1980.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru