Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rekonstrukci Kolmé ulice v historické zástavbě města připravují Karlovy Vary

V Karlových Varech se chystá rekonstrukce Kolmé ulice. Jedná se o poslední z významných komunikací vedoucích do lázeňské zóny z Vyhlídky. Studie je hotová. Na ni naváže zpracování projektové dokumentace. Podle Petra Bursíka (ODS), náměstka primátorky, by k realizaci mohlo dojít v roce 2023 nebo 2024.

7:23 / 12. července 2022
Rekonstrukci Kolmé ulice v historické zástavbě města připravují Karlovy Vary i

Foto: www.kamkv.cz

"Kolmá ulice je třetí, nechci říct závěrečná, ale asi nejhlavnější komunikace, která vede do vnitřního lázeňského území. Moravská ulice je po rekonstrukci, teď se dělá Vyšehradská ulice, kde sundáváme kostky a budou se pokládat nové inženýrské sítě a v roce 2023 bychom zahájili samotnou rekonstrukci komunikace. A Kolmá je tou třetí, kde máme zatím hotovou studii," doplnil informace k chystané rekonstrukci Bursík.

Na zpracování projektu uzavřelo město smlouvu za bezmála milion korun.

U Kolmé ulice se podle Bursíka předpokládá, že povrch zůstane v dlažbě, a to stejně v části pro auta i v oblasti chodníků. Po rekonstrukci by se výsledná podoba ulice měla přiblížit již opravené Moravské ulici.

Ulice je velmi strmá, místy má sklon i 24 %. Město tak musí při rekonstrukci vyřešit pokládku dlažby takovým způsobem, aby v případě silnějších dešťů voda dlažbu neodplavila. V dříve rekonstruované Moravské ulici byly použity příčné žlaby, jenž by měly proudu vody zabránit. Konkrétní opatření však  bude muset město dojednat s památkáři.

Podle Bursíka půjdou odhadované náklady do desítek milionů korun;  tedy podobně jako v případě Moravské ulice. Její oprava stála více než 30 milionů korun. Konečnou cenu ovlivní navržené technické řešení povrchu i aktuální ceny na stavebním trhu.

Ulice Kolmá se nachází v lázeňském středu města. Prochází historickou zástavbou chráněné památkové zóny a je součástí sítě nejstarších ulic ve městě. Společně s několika dalšími ulicemi, například  s Moravskou a Ondřejskou tvoří pomyslný vstup do historického centra.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru