Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rekordní obrat přes půl miliardy. To je plán ČSAD Autobusy České Budějovice

Akciová společnost ČSAD Autobusy České Budějovice počítá v letošním roce s investicemi ve výši přesahující půl miliardy korun. Důvodem je mimo jiné i to, že uspěla v zakázce Jihočeského kraje, kdy od 12. června nově zajišťuje dopravu na Jindřichohradecku a Strakonicku. Vyplývá to z výroční zprávy.

10:36 / 25. července 2022
Rekordní obrat přes půl miliardy. To je plán ČSAD Autobusy České Budějovice i

Foto: www.busem.cz

V loni měla firma ČSAD Autobusy České Budějovice čistý obrat 372,9 milionu korun, což znamenalo meziroční vzestup o 6 %. Zisk po zdanění klesl takřka o 16 % na 7,3 milionu korun. Výsledná čísla jsou v souladu s plánem, jenž dopravce sestavil loni na podzim ještě před skokovým zdražením pohonných hmot.

Právě ceny paliva a vyšší odpisy způsobily meziroční vzrůst nákladů v loňském roce o 8,1 %. Finanční výsledek hospodaření byl však dle zprávy příznivější než v roce 2020, kdy jej zhoršilo rozkolísání kurzu koruny vůči euru.

Plánovaný obrat na letošní rok činí bezmála 504 milionů korun. Za 480 milionů Kč pořídí podnik nové autobusy; přibližně 15 milionů investuje do přestavby servisních dílen v Prachaticích a pořídí vybavení do dalších dílen. Rovněž zafinancuje nádrže na naftu.

Společnost počítá s čistým ziskem 2,5 milionu korun. K ziskům převyšujícím osm milionů se podle svých odhadů vrátí v roce 2024.

„Za šestadvacet let u ČSAD nepamatuji tak velké investice jako letos. Pro zajištění základní dopravní obslužnosti na území Jihočeského kraje nakoupíme - včetně subdodavatelů - na 190 nových autobusů," uvedl dříve Vladimír Homola, generální ředitel společnosti. Koncem loňského roku měl dopravce 170 autobusů.

Doposud spolčenost zajišťovala dopravu v okresech Český Krumlov, Prachatice a Písek. Po úspěchu ve skoro rok trvající krajské soutěži na dopravní obslužnost pro roky 2022 až 2032 rozšířila služby veřejné linkové dopravy od 12. června v okresech Strakonice a Jindřichův Hradec.

V části Strakonicka, kolem Vodňan, působí po akvizici v roce 2011 již nyní. „Jako hlavní dopravci v kraji skončily firmy Icom, ČSAD STTrans a Comett Plus. Mohou ale případně fungovat jako subdodavatelé, neboť smlouva připouští zajistit část výkonů subdodavatelsky," uvedl generální ředitel.

Firma zaměstnává 250 lidí. Jedná se zejména o řidiče, jejichž počet postupně vzroste o dalších 150.  Nové řidiče hledá zejména pro dopravu v nově obsluhovaných okresech Strakonice a Jindřichův Hradec.

Jihočeský kraj vybral dopravce na období příštích deseti let za cenu asi 7,4 miliardy korun. Pět miliard uhradí ze svého rozpočtu. Zbytek obdrží dopravci z tržeb od cestujících, přičemž riziko tržeb nese kraj.

ČSAD Autobusy České Budějovice a.s. byla založena 3. 3. 2003. Provozuje linkové autobusy i nepravidelné zájezdové spoje. Společnost zajišťuje provoz MHD v Písku, Českém Krumlově, Milevsku a Vimperku; dále příměstskou autobusovou dopravu v okolí Českých Budějovic, Písku, Milevska, Vodňan, Českého Krumlova, Kaplice, Prachatic a Vimperku.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru