Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rekordní platby dopravců za mýto v březnu! Zaplatili 1,35 miliardy Kč

Dopravci v březnu zaplatili za mýto přes 1,35 miliardy korun, což je dosud nejvíce za kalendářní měsíc od spuštění systému v roce 2007. Meziročně výběr mýtného vzrostl o 5,3 procenta. ČTK dnes o tom informoval správce mýtného systému CzechToll.

15:22 / 13. dubna 2022
Rekordní platby dopravců za mýto v březnu! Zaplatili 1,35 miliardy Kči

Foto: Ilustrační obrázek mýtné brány (zdroj: Kapsch).

Výběry byly rekordní i přes osvobození 694 vozů od poplatků, které dopravují humanitární pomoc na Ukrajinu. Pokračuje tak růst výběrů mýta z loňska a z úvodu letošního roku. K růstu přispěla vyšší intenzita provozu a také mírné rozšíření mýta od letošního února. Počet mýtných transakcí se v březnu meziročně zvýšil o 0,9 procenta na celkových 98 milionů. Výběr poplatků překonal i dosavadní rekord z loňského listopadu, kdy dopravci za mýto zaplatili 1,3 miliardy Kč.

Březen podle CzechTollu patří k tradičně nejsilnějším měsícům v roce. Letos byly výběry rekordní i přes osvobození od mýtných poplatků vozidel s hmotností nad 3,5 tuny, která dopravují humanitární pomoc pro Ukrajinu. Opatření platí od 4. března. „Do konce března jsme přijali 491 žádostí o osvobození od mýtného pro humanitární transporty, které realizuje prozatím celkem 694 vozidel,“ řekl provozní ředitel CzechTollu Petr Chvátal. Firma upozornila, že dopravci pro tyto případy musí vyplnit on-line formulář na stránkách www.mytocz.eu. Pokud je již k danému vozidlu vydaná palubní jednotka, musí před cestou zavolat na infolinku.

Ke konci ledna bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 667.000 vozidel. Téměř 166.000 z toho bylo z Česka, zbytek tvořili zahraniční dopravci. Od letošního února se mýtný systém v Česku rozšířil o zhruba 53 kilometrů na 2487 kilometrů. Další rozšíření mýta až o 380 kilometrů silnic je plánováno od léta.

V loňském roce dopravci za mýto zaplatili téměř 14,2 miliardy korun. Meziročně šlo o nárůst o 23 procent a zároveň o nejvyšší výběr za rok od začátku fungování mýta v roce 2007. K růstu přispěla přes koronavirová omezení během roku zejména nová struktura mýtných poplatků.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru