Otevřít menu
Doprava dnes
-

Renault chce být čistě elektrický do roku 2030

Už jen osm let budou mít evropští zákazníci značky Renault možnost objednávat si takzvaně “do výroby” modely poháněné klasickými spalovacími motory.

8:49 / 15. ledna 2022
Renault chce být čistě elektrický do roku 2030i

Foto: insideevs.com

Od roku 2030 se tato značka, která patří mezi pět světově nejstarších výrobců automobilů, stane v Evropě plně elektrickou. Podle Automotive News to uvedl šéf značky Luca de Meo.

Znamená to urychlení “elekrifikačních” plánů Renaultu. Dosud tato značka uváděla, že na konci tohoto desetiletí bude vyrábět kolem 90 procent elektromobilů a jen cca 10 procent se zážehovými nebo vznětovými agregáty.

Ovšem pro jiné regiony budou vozy s motory s vnitřním spalováním nadále k dispozici. Toto je podle Lucy de Meo jakýsi plán B a je určen pro teritoria, kde nebude k dispozici patřičná dobíjecí infrastruktura nebo budou příliš vysoké ceny elektrické energie.

Zatímco značka Renault tedy svoji elektrifikaci urychluje, Dacie se to netýká. “Ta bude elektrifikována v souladu se strategií odpovídající hodnoty za vynaložené peníze,” uvedl de Meo.

Od spalovacích motorů tedy odejde až tehdy, kdy to bude nevyhnutelné, Pravděpodobně tedy v roce 2035, pokud zůstane v platnosti záměr Evropské unie zakázat prodej aut se spalovacími motory právě do tohoto data.

Renault letos hodlá na trh uvést dva zásadní nové elektromobily. Jednak elektrický rodinný hatchback Mégane a jednak elektrickou verzi nové generace malé dodávky Kangoo. Pak by měl následovat menší osobní vůz vzniklý z konceptu Renault 5 a řada dalších modelů.

Autor: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

 

zpět na články

inzerce

nahoru