Otevřít menu
Doprava dnes
-

Řidiči v Česku mají další možnost dobít svůj elektromobil

Síť dobíjecích stanic pro elektrická vozidla se stále rozrůstá. V pořadí již čtyřstý dobíjecí stojan společnosti ČEZ zprovoznili v Tuchoměřicích u Prahy ministr dopravy Martin Kupka a Pavel Cyrani, místopředseda představenstva firmy ČEZ. Počet nabíječek pro elektroauta v budoucnu dál poroste.

7:49 / 13. června 2022
Řidiči v Česku mají další možnost dobít svůj elektromobili

Foto: mdcr.cz

„Rychlé rozšiřování dobíjecích bodů pro elektromobily je jednou z nutných podmínek pro transformaci celého českého autoprůmyslu. V příštích letech očekáváme přírůstky čistých elektromobilů v řádu až desítek tisíc. Vzhledem k tomu, že elektromobilita je globálním trendem a naše republika je tranzitní zemí, musíme být připraveni na další růst zájmu o veřejné dobíjení. Poroste význam lokalit jako je tato u pražského letiště, které naráz zvládnou obsloužit více vozů,“ řekl Martin Kupka při zprovoznění nabíječky na parkovišti obchodního centra POP Airport.

Doposud podpořilo Ministerstvo dopravy ČR výstavbu více než dvou tisíc dobíjecích bodů. Pět set z nich bylo rychlodobíjecích (část je ještě ve výstavbě). Investice do nabíjecí infrastruktury chce ministerstvo v příštích letech ještě znásobit až na šest miliard. Resort dopravy nasměruje pomoc do rychlodobíjecího systému podél dálniční sítě i do „rezidenčního“ dobíjení ve městech.

Podmínkou dalšího rozvoje elektromobility je hustá síť dobíjecích stanic. Ta řidičům elektromobilů umožní komfortní cestování mezi městy.

Vláda i Ministerstvo dopravy v rámci své podpory elektromobility vytvářejí podmínky pro plnění všech cílů jejího rozvoje. Tyto podmínky definuje Národní akční plán čisté mobility, jenž předpokládá 35 tisíc dobíjecích bodů do roku 2030.

Tempo výstavby dobíjecích stanic v poslední době zrychluje. Jejich počet se za poslední dva roky takřka zdvojnásobil. Tomuto růstu pomáhají i peníze z Operačního programu Doprava, který je financován z EU a spravuje jej Ministerstvo dopravy. Na podporu infrastruktury pro alternativní paliva je aktuálně vyčleněno 1,2 miliardy korun.

Nově otevřený nabíjecí stojan je součástí sítě společnosti ČEZ. Soustava čtyř stovek dobíjecích stanic může v jednu chvíli obsloužit až osm set vozů. Svým rozsahem se tak vyrovná většímu řetězci benzínových pump. Polovina zařízení vznikla díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu Doprava. Ostatní postavila firma z vlastního rozpočtu. ČEZ chce v letošním roce otevřít sto nových stojanů.

„Na strmý nárůst počtu elektroaut a objemů odebrané elektřiny chceme být připraveni. Cílem je spolehlivá celorepubliková síť veřejných dobíjecích stanic, kterou budeme průběžně posilovat v nejfrekventovanějších místech. Díky instalaci vysoce výkonných stojanů zkrátíme dobíjecí časy a celkově tak ušetříme čas řidičů. Těm navíc garantujeme odběr skutečně bezemisní elektřiny, a to díky certifikaci jejího původu z obnovitelných zdrojů,“ uvedl Pavel Cyrani k zavádění dalších dobíjecích zařízení.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru