Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rizikové situace či bezpečná vzdálenost. Od března čekají na žáky v autoškolách nové otázky

Zástupci Ministerstva dopravy, Asociace autoškol ČR a Policie ČR představili na tiskové konferenci nové otázky pro uchazeče o řidičské oprávnění. Nové otázky zaměřené např. na správné vyhodnocování krizových situací se v testech objeví už 10. března.

13:06 / 19. ledna 2024
Rizikové situace či bezpečná vzdálenost. Od března čekají na žáky v autoškolách nové otázkyi

Foto: Určitým vzorem z hlediska otázek v autoškolách je pro ČR například Německo. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Čtyřicet pět nových otázek, se kterými se uchazeči o řidičský průkaz setkají v autoškolách od 10. března 2024, se týkají zejména toho, aby byli řidiči schopní reagovat na změny v zákonu o silničním provozu. Otázky mají také za cíl přimět uchazeče o řidičské oprávnění pochopit pravidla silničního provozu či naučit se správně vyhodnocovat krizové situace.

Ročně žádá v České republice o řidičské oprávnění zhruba 120 tisíc zájemců. „Rizikové situace, novinky od 1. ledna 2024, bezpečná vzdálenost mezi vozidly i jízda v jízdních pruzích a připojování se. To jsou témata pro nové otázky v autoškolách, se kterými se uchazeči o řidičské oprávnění budou setkávat již od března letošního roku. Zaměřili jsme se na oblast aktuálních legislativních změn a témata, ve kterých se chybuje,“ informoval Milan Janda z Ministerstva dopravy.

Ze 45 nových otázek bude 35 statických, 10 dynamických. Dynamické otázky obsahují krátké videosekvence zaměřené na vnímání rizik, kdy je nejprve žadatelům položena otázka, po ní se přehraje krátké video a následně mohou žáci autoškol zaškrtnout správnou odpověď z nabídnutých variant. Tyto otázky zohledňují např. rizikové chování či průjezdy křižovatkami

„Nedodržení bezpečného odstupu je jednou z častých příčin nebezpečných situací na silnicích. Proto jsme společně chtěli, aby se v nových otázkách objevily i ty nejdůležitější změny od Nového roku. A mezi ně právě patří i upravená značka ukazující řidičům, jak si tuto bezpečnou vzdálenost mezi vozidly správně udržet,“ uvedl Pavel Fiala z Policie ČR a také jeden z tvůrců nových otázek.

Kompletní sada otázek je složena z více než 1 tisíce otázek. Všechny jsou k nalezení na webových stránkách noveotazky.cz nebo na portálu hazardperception.cz. Množství otázek průběžně roste, cílem je dostat se alespoň na 1 500 otázek – tak je tomu např. v Německu. „Důvod postupného přidávání po desítkách otázek je prostý. Mění se některá pravidla, dopravní značky a je třeba více a lépe testovat a komunikovat problematická témata jako například bezpečnou vzdálenost atd.“ sdělil Aleš Horčička, předseda Asociace autoškol ČR.

Otázky pro uchazeče o řidičské oprávnění jsou dostupné pro všechny, může si je tedy procvičovat každý účastník silničního provozu.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru