Otevřít menu
Doprava dnes
-

Roste zájem o elektrokola, nabízejí je i půjčovny kol Českých drah

Cestující, kteří chtějí spojit výhodnou kombinaci přepravy vlakem a na kole, mají možnost využívat půjčovny kol ČD Bike. V hlavní turistické sezóně, která letos trvala od 1. května do 31. října, fungovalo po celé republice celkem 70 poboček. 

5:35 / 17. listopadu 2021
Roste zájem o elektrokola, nabízejí je i půjčovny kol Českých drahi

Foto: České dráhy

České dráhy ve zmiňovaných pobočkách v tomto období zaregistrovaly celkem 7 760 výpůjček. Navzdory pandemické situaci je přitom ve statistikách patrný rostoucí zájem o vypůjčení elektrokol. Zatímco loni tuto možnost využilo v hlavní turistické sezóně 921 lidí, letos jejich počet vzrostl na 1 280. Největší zájem o vypůjčení trekových kol, elektrokol a koloběžek byl letos v Jihočeském a Karlovarském kraji.

Přestože turistická sezóna s příznivými teplotami pro plánování výletů skončila, pět půjčoven zůstalo otevřených i v zimní sezóně. V případě pěkného počasí si tak i v nadcházejících měsících můžou zájemci vypůjčit kola ve stanicích Břeclav, České Budějovice, Olomouc hl.n., Otrokovice a Pardubice hl.n.. Podrobnosti o půjčovnách kol ČD Bike jsou uvedené na stránkách www.cd.cz/cdbike.

Úschovna během přepravy? Není problém!


Cestující, kteří potřebují přepravit své kolo, mohou využít naprostou většinu spojů, které České dráhy vypravují. Přeprava jízdních kol je možná ve vlacích Českých drah po celý rok a tak není problém se vydat za pěkného počasí na cyklovýlet i v zimě. Zjednodušenou přepravu bicyklů jako spoluzavazadla nabízí přibližně 6 800 spojů od osobních a spěšných vlaků po Railjety a Pendolina. 

Tuto službu nabídnou také nové InterJety, které České dráhy od konce roku nasadí na dvou dálkových linkách z Prahy do Chebu – přes Plzeň a přes Ústí nad Labem. Nakládku a vykládku kola si v tomto případě zajišťují přímo cestující a k uložení využívají speciálně určené prostory v soupravách vybavené háky pro zavěšení kol. Služba Úschova během přepravy, kdy cestující předá kolo vlakovému personálu ČD a uloží ho ve služebních prostorech ve vlaku, je pak dostupná ve 450 převážně dálkových spojích.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: České dráhy)

zpět na články

inzerce

nahoru