Otevřít menu
Doprava dnes
-

Tři a půl kilometru obchvatu u Roudnice nad Labem dokončeno

V Roudnici nad Labem byla v úterý 7. září 2021 zprovozněna nová komunikace, která odvádí dopravu z centra města Roudnice nad Labem. Stavbu, která začala v roce 2019, realizovalo pro Ústecký kraj sdružení firem EUROVIA CS a HERKUL. Financována byla za využití podpory z evropských fondů a státního rozpočtu. Celkové náklady na komunikaci v délce 3,531 km se vyšplhaly přes 435 milionů korun.

19:44 / 13. září 2021
Tři a půl kilometru obchvatu u Roudnice nad Labem dokončeno

Stavba vznikla takzvaně na zelené louce a vede jižně od města Roudnice nad Labem. „Vybudovali jsme téměř 3 km dlouhou novou komunikaci, jejíž součástí jsou čtyři okružní křižovatky a čtyři mostní objekty,“ sdělila Iveta Štočková, tisková mluvčí EUROVIA CS. Projekt zahrnoval rovněž práce na přeložkách inženýrských sítí, napojení nové komunikace na stávající silnice, realizaci vodorovného a svislého dopravního značení a úpravy terénu v okolí díla. Vybudovány byly rovněž dvě protihlukové stěny v délce 220 metrů.

Slavnostního zahájení se zúčastnil i předseda vlády ČR Andrej Babiš, který při této příležitosti zmínil: „Výdaje SFDI dosáhnou letos historicky nejvyšší částky 127,5 miliard korun. Naše úsilí má konkrétní výsledky. Dokončíme letos další zásadní stavbu - kompletní rekonstrukci D1. Rozhýbali jsme výstavbu dálnic a silnic 1. třídy. V letošním roce zprovozníme celkem 46,5 km nových dálnic a zahájíme dalších téměř 46 km nových dálničních úseků. Příští rok je naplánováno zahájení další 67 km dálnic," uvedl premiér.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller kvitoval úlevu v dopravě, kterou nová komunikace přinese: „Pro obyvatele Roudnice nad Labem a přilehlého okolí je to skvělá zpráva. Věřím, že se uleví intenzitě dopravy v centru města. Nová komunikace přináší plynulejší a bezpečnější napojení Roudnice nad Labem na dálnici D8. Ústecký kraj bude i nadále pokračovat v realizaci investic do silniční infrastruktury, rádi bychom ulevili od tranzitní dopravy i dalším městům.“

Krajský radní pro oblast majetku a investic Tomáš Rieger zmínil zajímavost při realizaci této investiční akce: „Stavba se neobešla zcela bez potíží. Její součástí byl i záchranný archeologický průzkum, který pozdržel a finančně prodražil realizaci stavby o téměř 60 milionů korun. Zcela bude stavba dokončena v průběhu měsíce října, kdy dojde k výsadbě stromů, keřů a trávy. Ústecký kraj stavba stála necelých 102 milionů korun.“

Během záchranného archeologického výzkumu byly objeveny hroby a artefakty ze starší doby bronzové a období eneolitu (pozdní doby kamenné). Z celkových nákladů přes 435,2 milionů korun činí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) 314,8 milionů korun (85 %) a ze státního rozpočtu 18,5 milionů korun (5 %).

zpět na články

inzerce

nahoru