Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rozšířená protihluková stěna chrání Jičín před hustým provozem obchvatu

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dnes dokončilo stavbu rozšíření protihlukové stěny u silničního obchvatu Jičína. Od hluku ochrání obyvatele čtvrti Nové Město v jižní části Jičína. O stavbu stěny lidé z Nového Města usilovali mnoho let, domáhali se jí i peticí.

6:32 / 9. června 2022
Rozšířená protihluková stěna chrání Jičín před hustým provozem obchvatui

Foto: Protihluková stěna chrání obyvatele na jihu Jičína před denním provozem 18 tisící vozidel (Zdroj fotky: estav.cz).

Obyvatelé města Jičín totiž poukazovali na to, že tranzitní doprava po obchvatu stále roste a v létě si kvůli hluku nemohou ani otevřít okno. První část protihlukové stěny o délce 590 metrů a výšce 3,5 metru silničáři vybudovali v letech 2017 až 2018. Protože následná měření hluku ukázala, že stěna před hlukem dostatečně nechrání, pustili se silničáři do druhé etapy stavby. 

Od loňského listopadu postavili dalších 150 metrů stěny a 250 metrů staré protihlukové stěny rekonstruovali. Stavba druhé etapy přišla na 10,5 milionu korun bez daně. Nyní budou opět následovat měření hluku.

Po obchvatu projede kolem 18 tisíc vozidel denně!


Hlukem z obchvatu, po němž vede tranzit od Hradce Králové a Trutnova na Prahu, Mladou Boleslav a Liberec, trpěli před stavbou stěny hlavně lidé v Poděbradově ulici. Jejich domky a zahrady leží pouze několik desítek metrů od silnice, po níž denně projede kolem 18.000 vozidel.

Měření v minulosti však neprokázalo takovou hladinu hluku, která by správci komunikace ukládala výstavbu stěny. Až pozdější měření v roce 2015 prokázalo překročení limitů a ŘSD se pustila do přípravy stavby. S výkupy pozemků pro vybudování stěny pomohlo i město Jičín. Stavbu v minulosti zdrželo dědické řízení k jednomu z pozemků. Stěna navázala na protihlukovou bariéru vybudovanou zhruba před 15 lety u odbočky na Poděbrady.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru