Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na stěnách roztockého nádraží vznikly řízené graffiti

Historická budova letní čekárny Roztoky u Prahy získala svou původní podobu z roku 1911. Na zeď podchodu směrem k muzeu navíc vznikly graffity, jejichž hlavním motivem jsou Roztoky a trať Praha – Drážďany. O návrhy motivů se postaraly děti v místním výtvarném kroužku. 

14:19 / 29. září 2022
Na stěnách roztockého nádraží vznikly řízené graffiti i

Foto: Graffiti na stěnách podchodu roztockého nádraží (zdroj: Správa železnic).

Sdružení Roztoč následně graffiti převedlo převážně po nocích za pomoci projektoru přímo na zeď. Podchod nádraží je navíc prodloužen rovnou k roztockému muzeu, což zajisté podpoří jeho rozvoj. Muzeum v letošním roce například otevřelo archeologickou expozici s pravěkými exponáty, holografickými projekcemi i počítačovými perspektivami. Vraťme se ale zpět k samotnému nádraží, kde přibylo bezbariérové nástupiště a prodloužil se i již zmiňovaný podchod. Náklady na rekonstrukci čítají zhruba 408 milionů korun. V Roztokách by navíc v budoucnu měl být vyhotoven parkovací dům!

Zajímavostí je to, že letní čekárna odpovídá původní podobě objektu z roku 1911 i svou barvou. Dalšími zajímavostmi jsou zde i historické luxfery či původní dlažba. V severní části čekárny se nacházely dlouhodobě nepoužívané toalety, ne jejichž místě podle všeho v budoucnu vznikne kavárna nebo obchod s občerstvením.  


Autor: Filip Červinka.

Na stěnách roztockého nádraží vznikly řízené graffiti Foto: Graffiti na stěnách podchodu roztockého nádraží (zdroj: Správa železnic).. Na stěnách roztockého nádraží vznikly řízené graffiti Foto: Graffiti na stěnách podchodu roztockého nádraží (zdroj: Správa železnic).. Na stěnách roztockého nádraží vznikly řízené graffiti Foto: Graffiti na stěnách podchodu roztockého nádraží (zdroj: Správa železnic)..
zpět na články

inzerce

nahoru