Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vývoj ŘSD: Lidé jsou nyní na svoji práci hrdí, tvrdí tiskový mluvčí Jan Rýdl

Každý z vás zná jeho hlas. Z rádia, televize či jiných sdělovacích prostředků. Již sedm let působí na pozici tiskového mluvčího organizace Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl, který musí velmi často čelit nepříjemným otázkám. Čelí jim s úsměvem a možná i proto image ŘSD každým rokem roste. A je to vidět na samotných zaměstnancích.

15:39 / 16. října 2021
Vývoj ŘSD: Lidé jsou nyní na svoji práci hrdí, tvrdí tiskový mluvčí Jan Rýdl

Pozici tiskového mluvčí přebíral před sedmi lety, v tu dobu nebyla organizace ŘSD vnímaná nijak pozitivně. Docházelo k častému střídání generálních ředitelů, k vidění byla řada problémů. A to se nyní daří stále více odbourávat. „Organizace prošla obrovským vývojem, není to o práci, ale o lidech. Dříve si referenti sundávali z auta magnetem přichycené označení ŘSD, teď jezdí v autech, která jsou vidět už z dálky. Silničáři mají své fotografie na autech, lidé se nestydí za to, že zde pracují. Spousta z nich naopak začala být hrdá na svoji práci,“ popisuje Jan Rýdl s velkým nadšením.

S blížící se zimou se stále ožehavějším tradičně stává téma přípravy silničářů. „Jsme připraveni už od léta. To je sůl nejlevnější, kupujeme 38 tisíc tun. Veškerá technika je v permanenci i v létě, poté se adaptuje na zimu a bude sloužit. Řidiči jsou zkušení pardálové,“ smeká klobouk Jan Rýdl.

A jak probíhá samotná organizace ochrany před sněhem a náledím? „Musíme sledovat počasí tak, abychom byli připraveni dlouho před tím, než ho mohou zaregistrovat řidiči. V ideálním případě startujeme například na dálnici D1 podsolení, když mrak je ještě v Německu. Často jsme za blázny, ale sněžení pod podsoleného je účinnější, než když solíme zasněžené,“ nechává nahlédnout pod pokličku. „Nemáme ovládnout počasí, ale zmírnit jeho následky,“ dodává Jan Rýdl.

Jan Rýdl je online celý den i noc. Telefony vyřizuje i na bruslích

Ráno, odpoledne, večer, často i v noci. Jan Rýdl je online čtyřiadvacet hodin. Musí být, jeho práce to vyžaduje. Na silnících se může stát cokoliv a osud se neptá, kolik je zrovna hodin nebo zda je státní svátek. Když už má v nabitém programu chvíli volna, činnost je jasná. „Trávím čas se svými dětmi. Jinak mám v kufru připravené inline brusle a když si ukradnu z pracovního času, jdu si zabruslit. Ale handsfree mám stále v uchu, zvedám každý telefon,“ prozradil ze svého soukromí Jan Rýdl.

Je tiskový mluvčí milovníkem aut a řízení? To si piště. „Ani autobus ani vlak nepatří do mých šťastných dopravních prostředků, já jezdím autem prostě rád. A navíc jsou místa, kam se prostě v práci jinak nedostanu. Třeba do Bernartic na Středisko správy a údržby dálnic,“ popisuje s úsměvem a dodává: „Mám rád krásné rovné dálnice a skřípu zuby, že to nemůžu rozpálit. Ale mám rád i dálnice, které drncají, a vím, že půjdou do opravy. Nejezdíme s majáky, nelítáme vrtulníky, stojíme ve stejných kolonách jako každý.“

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

zpět na články

inzerce

nahoru