Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD je na zimu připraveno! Na zimní údržbu má 201 sypačů a 662 řidičů

Se začátkem listopadu přijde i zahájení zimní sezony na silnicích. To s sebou přinese i zimní údržbu na dálnicích a silničních I. třídy, kterou bude zajišťovat Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). O průjezdné komunikace se bude starat 793 silničářů, přičemž do směn je zařazeno 662 řidičů a 131 dispečerů.

11:13 / 1. listopadu 2022
ŘSD je na zimu připraveno! Na zimní údržbu má 201 sypačů a 662 řidičůi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ŘSD.

Na údržbu silnic je připraveno 51 tisíc tun soli a solného roztoku

Se zimou přicházejí komplikace na silnicích a tím pádem i větší údržba. ŘSD musí zajišťovat více než tisíc kilometrů dálnic a silnic, přičemž údržbu mají na starosti jednotlivá střediska správy údržby dálnic (SSÚD). Jeden složka SSÚD pokryje asi 50 kilometrů dálnic. Zbytek úseků dálnic a silnic I. třídy zajišťují dodavatelské firmy na základě smluv s ŘSD.

Zimní údržba silnic nezávisí pouze na zaměstnancích SSÚD, ale také na specializované technice. Silničáři mají na zimu k dispozici 201 sypačů, navíc je připraveno 58 universálních vozidel s různým technickým vybavením. Během sněžného počasí se využívají například mohutné frézy, které zvládnou i ty největší závěje. Na údržbu silnic je připraveno 51 tisíc tun soli a solného roztoku, k nakládání soli do sypačů se využije 48 nakladačů. ŘSD má k dispozici na každém SSÚD provozuschopné centrum pro výrobu a distribuci solanky. Zásoby na údržbu silnic jsou v množství, které pokryje průměrnou zimu, avšak silničáři mohou sáhnout do nouzových rezerv.

Asistenční služba je zajišťována pracovníky ŘSD a funguje 24 hodin denně

Neméně důležitou součástí zimní údržby jsou dispečerská pracoviště. Dispečeři v mnoha případech mají k dispozici online obrazové údaje z dohledových kamer, informace o aktuálním počasí z meteorologických stanic, ale i ze snímačů umístěných přímo na vozovkách. A proto je jejich práce nesmírně důležitá. Dispečeři tak vyhodnocují krátkodobé, střednědobé i liniové předpovědi, které mohou ovlivnit jednotlivé tahy.

V souladu s legislativou ČR jsou dálnice a silnice I. třídy zařazeny do I. pořadí důležitosti při zajišťování sjízdnosti. Doba od zjištění vzniku závady ve sjízdnosti do doby výjezdu prvních mechanismů ke zmírnění této závady nesmí být v zimním období delší než 30 minut. K dispozici je pro řidiče také bezplatná dálniční asistenční služba. Asistenční služba je zajišťována pracovníky ŘSD a funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Řidiči se na asistenční službu mohou obrátit z v případě jakýchkoliv potíží, příjezd vozidla i zásah na místě, kterým bude zajištěna plynulost a bezpečnost provozu, je zcela zdarma.

Publikoval: Richard Mrkvička (ŘSD)

zpět na články

inzerce

nahoru