Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD má zhotovitele na výstavbu a přestavbu protihlukových stěn na dálnici D5 u Bavoryně

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo z 5 nabídek o zhotovení novostavby a přestavby stávající protihlukové stěny na dálnici D5 u Bavoryně tu, kterou předložilo sdružení „S – V sdružení pro PHS“. Sdružení bude stavbu realizovat za 43,53 mil. Kč bez DPH a současně se smluvně zavázalo, že provoz na dálnici bude omezen po dobu 70 kalendářních dnů.

14:14 / 5. února 2023
ŘSD má zhotovitele na výstavbu a přestavbu protihlukových stěn na dálnici D5 u Bavoryněi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ŘSD.

Jedná o stavbu protihlukových stěn v pravém (směr Plzeň) i levém (směr Praha) jízdním pásu dálnice o celkové délce 742 metrů, jejímž účelem je, na základě zpracované hlukové studie, zajistit a zlepšit ochranu obytné aglomerace v katastrálním území Zdic a Bavoryně před negativními účinky hluku emitovaného provozem na dálnici D5. Ve směru na Prahu tak vyroste kompletně nová PHS dlouhá 402 metrů a vysoká 4,5 metru, a to přibližně mezi km 27,5 - 27,9. V této části bude navazovat na v loňském roce zprovozněnou kompletně rekonstruovanou PHS podél Zdic.
V protisměru bude nejdříve provedena demolice stávající dřevěné stěny dlouhé 252 metrů a vysoké 3,9 metr. Ta byla postavena při zprovoznění tohoto dálničního úseku a je za hranící své životnosti. Na jejím místě v km 26,1 - 26,5 vyroste nová prodloužená PHS v celkové délce 352 metrů a minimální výšce 4,5 metru. Mimo demolice a výstavy nových stěn se osadí nová svodidla nebo nový jednonosníkový portál dopravního značení včetně jeho založení.

„Stejně jako při kompletní rekonstrukci PHS podél Zdic plánujeme i v letošním roce pracovat za provozu. Ten bude v obou směrech dálnice, v místech probíhajících prací, veden téměř výhradně v režimu 2 provizorní jízdní pruhy. Zahájení stavby plánujeme na jaře tohoto roku. O zahájení a dopravním omezení, případné technickém řešení, budeme včas informovat,“ řekl za ŘSD Martin Buček

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ŘSD)

zpět na články

inzerce

nahoru