Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD vyhlásilo tendr na úsek dálnice D35 mezi Janovem a Opatovcem

Ředitelství silnic a dálnic vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele stavby dálnice D35 mezi Janovem a Opatovcem na Svitavsku. Na stavbu úseku o délce 11,75 km je vydáno pravomocné stavební povolení a dokončuje se majetkoprávní příprava. Stavební práce by měly začít na jaře roku 2023.

18:59 / 16. října 2022
ŘSD vyhlásilo tendr na úsek dálnice D35 mezi Janovem a Opatovcemi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Na úseku dálnice D35 v blízkosti silnice I/35 bude postaveno sedm mostů, další čtyři budou umístěny nad ní. Nový železniční most se bude nacházet na koridoru Česká Třebová – Brno. Na novém úseku dálnice bude také realizována stavba dvou mimoúrovňových křižovatek, zároveň tu stavební firma postaví i dva ekodukty pro migraci zvířat. Součástí stavebních prací bude i přeložení některých okolních větších i menších cest. Předpokládá se, že úsek mezi Janovem a Opatovcem bude hotový v roce 2026.

Celková hodnota stavby přesáhne tři miliardy. „Předpokládaná hodnota zakázky je 3 469,97 mil. Kč bez DPH,“ uvedl na svém twitterovém účtu Radek Mátl, generální ředitel ŘSD.

První úsek dálnice D35 v Pardubickém kraji je v provozu od poloviny prosince 2021, a to z Opatovic nad Labem do obce Časy. Z Časů do Ostrova by navazující část dálnice měla být hotová do konce tohoto roku. V roce 2026 by pak měly být otevřeny úseky Ostrov – Vysoké Mýto a Vysoké Mýto – Džbánov. O rok později by měla být ukončena stavba v úsecích Džbánov – Litomyšl a Litomyšl – Janov. Z Opatovce do Starého Města by měla být dálnice průjezdná pravděpodobně v roce 2028.

Dálnice D35 představuje v současných plánech české dálniční sítě tzv. severní páteřní trasu spojující Čechy a Moravu. Silnice začíná v Liberci, vede přes Hradec Králové a Olomouc do Lipníku nad Bečvou. Především úsek mezi Hradcem Králové a Olomoucí díky své návaznosti na dálnici D11 z Prahy tvoří hlavní část celé dálnice.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK, dalnice-d35.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru