Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD začalo s přestavbou královéhradecké křižovatky Mileta

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo přestavbu křižovatky Mileta na silnici I/31 v Hradci Králové. Přebudování křižovatky umožní její větší dopravní zatížení a také nové propojení pro pěší a cyklisty mezi Moravským Předměstím a centrem města. Stavební práce potrvají do roku 2026.

9:51 / 25. března 2024
ŘSD začalo s přestavbou královéhradecké křižovatky Miletai

Foto: Projekt I/31 Hradec Králové, křižovatka Mileta zahrnuje 88 stavebních objektů. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Ve čtvrtek 21. března 2024 byla započata přestavba světelné křižovatky Mileta v Hradci Králové. Přestavba přinese zejména změnu v úpravě řadících pruhů. Dále budou vytvořeny nové bypassy pro odbočení vpravo, postavena bude také nová zastávka MHD. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR) zde nechá vybudovat i sdružené pásy pro pěší a cyklisty. V rámci přestavby pak dojde pod křižovatkou ke vzniku čtyř podchodů pro chodce a cyklisty.

„Dlouho očekávaná rekonstrukce křižovatky Mileta na silničním okruhu v Hradci Králové zvýší kapacitu této křižovatky, která kromě tranzitní dopravy zajišťuje dopravní obslužnost Moravského Předměstí nebo Benešovy třídy. Projíždí zde také sanitky záchranné služby, pacienti a návštěvy do hradecké fakultní nemocnice. Kromě zvýšení propustnosti křižovatky pro automobilovou dopravu přinese kompletní rekonstrukce též bezpečné řešení pro chodce a cyklisty,“ popsal Martin Kupka, ministr dopravy.

U sídla Zdravotnické záchranné služby v Hradci Králové bude navíc vybudována další křižovatka, napojí se tak na areál fakultní nemocnice. Ve směru na Benešovu třídu přibyde ještě jedna křižovatka, od níž se bude odbočovat do budoucího obchodního domu a administrativního centra.

„Křižovatka Mileta je jedním z nejvýznamnějších dopravních uzlů ve městě. O její přestavbu usiloval Hradec Králové přes 20 let. Jde o kritický dopravní bod. Kříží se tam hlavní sil­niční okruh, kudy proudí doprava z dálnice D11 na Brno a Ostravu, s tepnou, po které míří do města obyvatelé hus­tě osídleného Moravského předměstí. Situace už je tam neúnosná, v tomto dopravním uzlu se tak odlehčí celému městu. Křižovatka bude také nově vyhovovat současným požadavkům hlavně v dopravní špičce a očekávané větší dopravní zátěži, která vyplývá z do­pravního modelu města,“ sdělil Radek Mátl, generální ředitel ŘSD.

Zhotoviteli stavby jsou společnosti M-SILNICE a. s. a Integra Stavby a. s. Stavební práce přesahující více než půl miliardy korun potrvají do roku 2026.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

ŘSD začalo s přestavbou královéhradecké křižovatky Mileta Foto: Ke zprovoznění křižovatky Mileta dojde za 29 měsíců. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru