Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD začalo se stavbou úseku D35 Džbánov – Litomyšl

Tento týden byla zahájena stavba dalšího úseku dálnice D35 mezi Džbánovem a Litomyšlí. Výstavba dálnice by měla ulevit přetížené D1 i místním komunikacím. Stavební práce skončí za necelé tři roky.

11:06 / 11. dubna 2024
ŘSD začalo se stavbou úseku D35 Džbánov – Litomyšli

Foto: ŘSD staví další úsek D35. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

V pondělí 8. dubna 2024 zahájilo Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD ČR) stavbu 7,6 km dlouhého úseku dálnice D35 Džbánov – Litomyšl.

„Dálnice D35 je prioritou naší vlády. Práce na dálnici D35 budou letos dále výrazně posilovat. Už v únoru jsme zahájili stavbu úseku mezi Křelovem a Slavonínem u Olomouce, ještě v dubnu také spustíme práce na úseku mezi Ostrovem a Vysokým Mýtem. Dálnice D35 je stavbou národního i evropského významu, která uleví přetížené D1 i místním komunikacím. Do konce letošního roku se z ní stane největší dálniční staveniště ve střední Evropě, protože pracovat se bude zároveň na 64 kilometrech tohoto klíčového dopravního tahu,“ popsal Martin Kupka, ministr dopravy.

Výstavba dálnice D35, vedoucí od Hradce Králové k Jičínu, by měla být hotová do konce roku 2028. Příprava dálnice D35 se za posledních několik let výrazně posunula. ŘSD postupně získalo stovky razítek a stanovisek, vykoupilo potřebné pozemky a zajistilo územní rozhodnutí a stavební povolení v právní moci.

„Nyní vše směřuje k tomu, že celá dálnice D 35 bude do šesti let dokončená. Tím, že dálnice zatím není dostavěná, trpí zejména lidé v obcích u silnice I/35. Díky dálnici D35 se sníží dopravní zátěž v obcích, hluková zátěž obyvatel a zlepší se jejich životní prostředí. Očekáváme, že také výrazně ubude nehod. Dalším přínosem je vyšší rychlost na dálnici, čímž řidiči ušetří čas,“ sdělil Radek Mátl, generální ředitel ŘSD.

Stavba úseku dálnice D35 mezi Džbánovem a Litomyšlí vychází na 3,42 miliardy Kč bez DPH. Její trasa začíná za MÚK Džbánov, kde navazuje na již rozestavěný úsek této dálnice D35 mezi Vysokým Mýtem a Džbánovem. Dále vede západně od silnice I/35 až k Litomyšli. Končí severovýchodně od obce Řídký, kde se bude napojovat na další chystaný dálniční úsek Litomyšl – Janov.

Publikoval: Petr Dejnožka (Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru