Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD zahájilo stavbu dálnice D35 z Hořic do Sadové

Cestování na východě Čech se opět o něco zrychlí. Tento týden totiž došlo k zahájení výstavby dálnice D35 v úseku Hořice – Sadová. Po novém úseku dálnice by se řidiči měli projet už v roce 2025.

14:22 / 10. listopadu 2023
ŘSD zahájilo stavbu dálnice D35 z Hořic do Sadovéi

Foto: Úsek dálnice mezi Hořicemi a Sadovou bude dlouhý 10,5 km. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

7. listopadu 2023 zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR) výstavbu dálnice D35 mezi Hořicemi a Sadovou. Nový úsek nahradí dvoukruhovou silnici I/35.

„Po letech diskusí o trasách silnic a dálnic v Královéhradeckém kraji začíná stavba prvního úseku D35 v Královéhradeckém kraji. Zahajujeme tím pětileté období, kdy se bude intenzivně stavět dálniční spojení mezi Hradcem Králové a Jičínem. Uleví se tak přetížené silnici I/35, která mnoha obcím na své trase komplikuje život,“ informoval Martin Kupka, ministr dopravy.

V rámci výstavby nového dálničního úseku dojde taktéž k vybudování 14 mostů, jedné mimoúrovňové křižovatky a protihlukových stěn v délce 5 kilometrů. Stávající silnice I/35 bude po zprovoznění úseku dálnice Hořice – Sadová převedena do sítě silnic II. třídy jako doprovodná komunikace II/635. Ke zprovoznění 10,5 km dlouhého dálničního úseku dojde během roku 2025. Stavba projektu dosahuje ke 2 442 milionům Kč bez DPH.

„Úsek mezi Hořicemi a Sadovou je první částí dálnice D35, která povede z Hradce Králové k Jičínu a na kterou dále naváže kapacitní silnice I. třídy až k dálnici D10 u Turnova. Nový dálniční úsek zajistí vyšší bezpečnost i plynulost dopravy v místě, kde aktuálně projíždí více než 13 tisíc automobilů každý den a který bude fungovat jako obchvat obcí Sadová a Klenice. Realizace stavby bude mít velmi vysoké tempo, se zhotovitelem se nám podařilo vyjednat možnost rychlejšího zprovoznění dálnice, která by tak řidičům měla být k dispozici již za dva roky,“ uvedl Radek Mátl, generální ředitel ŘSD ČR.  

O dálnici D35

Dálnice D35 je dálnice plánovaná na trase Úlibice – Hradec Králové, kde se setkává s dálnicí D11 a dále vede přes Vysoké Mýto, Litomyšl, kolem Svitav, přes Mohelnici a okolo Olomouce až k Lipníku nad Bečvou, kde se napojuje na dálnici D1. Po dokončení bude s celkovou délkou 210 kilometrů druhou nejdelší dálnicí v České republice a měla by se spolu s dálnicí D11 v úseku Sedlice – Lipník nad Bečvou stát alternativní trasou k přetížené dálnici D1.  D35 je také v celé svojí délce součástí globální sítě TEN-T evropských dopravních koridorů.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR, wikipedia.org)

ŘSD zahájilo stavbu dálnice D35 z Hořic do Sadové Foto: Nový úsek dálnice D35 bude zprovozněn v roce 2025. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru