Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD zahájilo stavbu I/35 Lešná – Palačov

Ředitelství silnic a dálnic se pustilo do výstavby projektu I/35 Lešná – Palačov. Předmětem stavby je novostavba čtyřpruhové silnice I/35 mezi obcemi Lešná a Palačov a také přestavba silnice I/48 mezi Dubem a Palačovem na dálnici D48. Realizace projektu má nadregionální význam, jelikož dojde k propojení hned tří krajů.

18:51 / 7. června 2023
ŘSD zahájilo stavbu I/35 Lešná – Palačovi

Foto: Stavba projektu I/35 Lešná – Palačov byla slavnostně zahájena. Zdroj: MD ČR

V pondělí 5. června zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR) výstavbu projektu I/35 Lešná – Palačov. Stavební práce by měly být hotové v polovině roku 2026.

„Palačovská spojka je stavbou, na kterou tento region čekal mnoho let. Dojde díky ní k přímému napojení Valašska na dálnici D1, zároveň bude sloužit jako alternativa k současné silnici I/35 z Hranic do Valašského Meziříčí. Jsem rád, že se podařilo překonat všechny výzvy při přípravě stavby a dnes tu můžeme stát u jejího zahájení,“ informoval Martin Kupka, ministr dopravy.

V době dokončení stavby budou hotové i aktuálně realizované sousední dálniční úseky z Bělotína do Dubu (5 km) a z Palačova do Nového Jičína (8,2 km). Dokončena bude i dálnice D48. Zbývat bude poslední část mezi Novým Jičínem a Rybím (3,8 km), která by se měla posunout do fáze realizace v roce 2025.

 „Cílem tzv. Palačovské spojky je zlepšit napojení Valašska na dálnici D1 a přispět tím k dalšímu ekonomickému rozvoji celého regionu. Čtyřpruhová, směrově dělená komunikace odvede tranzitní dopravu hned z několika obcí, což zásadním způsobem zlepší životní podmínky místním obyvatelům. Současně také dojde k přestavbě dnes již nedostačující silnice I/48 na plnohodnotnou dálnici. Obě části stavby tak zásadním způsobem zvýší plynulost a také bezpečnost dopravy,“ uvedl Radek Mátl, generální ředitel ŘSD ČR.

Stavba úseku dlouhého 5,2 km vyjde na 2 184 milionu korun bez DPH. Stavba je navržena ke spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu Doprava 2021 – 2027.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ŘSD ČR)

ŘSD zahájilo stavbu I/35 Lešná – Palačov Foto: Stavební práce by měly být hotové zhruba v polovině roku 2026. Zdroj: ŘSD ČR. ŘSD zahájilo stavbu I/35 Lešná – Palačov Foto: Oficiální zahájení stavby. Zdroj: Facebookový profil Martina Kupky.
zpět na články

inzerce

nahoru