Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘSD započalo stavbu jihočeské silnice I/34 mezi Lišovem a Vranínem! Slavnostně ji zahájil i ministr Martin Kupka

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek 2. února 2023 slavnostně zahájilo stavbu silnice I/34 mezi Lišovem a Vranínem. Jihočeská komunikace nahradí aktuálně již nevyhovující silnici, kde dochází k častým nehodám. Stavbu slavnostně zahájili ministr dopravy Martin Kupka či generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

17:09 / 2. února 2023
ŘSD započalo stavbu jihočeské silnice I/34 mezi Lišovem a Vranínem! Slavnostně ji zahájil i ministr Martin Kupkai

Foto: Slavnostní zahájení stavby I/34 Lišov - Vranov. Zdroj: ŘSD/MDČR.

Účelem stavby je zlepšení směrových a výškových parametrů silnice I/34

„Účelem stavby je zlepšení směrových a výškových parametrů silnice I/34 a vyvedení dopravy z obcí Lišov a Štěpánovice mimo obytnou zástavbu. Nová komunikace, jejíž součástí jsou i dvě mimoúrovňové křižovatky, přinese řidičům vyšší bezpečnost a plynulost dopravy, obyvatelé obou obcí se díky přeložení silnice mohou těšit na méně hluku a lepší životní prostředí. V přípravě je již také navazující stavba z Vranína do Třeboně,“ uvedl při zahájení stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

„Startujeme další důležitou silniční stavbu v Jihočeském kraji – přeložku silnice I/34 Lišov – Vranín, která odvede tranzitní dopravu z Lišova a Štěpánovic,“ pronesl na slavnostním zahájení ministr dopravy Martin Kupka a dodal: „Podle posledního sčítání dopravy Lišovem projede čtrnáct tisíc aut denně. Silnice přitom už dávno nevyhovuje současným nárokům, mezi Štěpánovicemi a Lišovem je příliš úzká a nebezpečně se klikatí, což vede k častým dopravním nehodám.“

Stavba tohoto úseku bude spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci OPD 3. Hlavní trasa na I/34 mezi Lišovem a Vranínem bude 9,5 km dlouhá. Stavět ji bude společnost M – Silnice a. s. za předpokládaných 964 mil. Kč bez DPH. Předpokládané zprovoznění úseku bude v roce 2025. Tato stavba bude tvořit obchvat Lišova a Štěpánovic. Silničáři připravují i další úsek do Třeboně, pro který potřebují územní rozhodnutí. Na tomto tahu často bourají řidiči všech typů vozidel, a proto je nutná jeho modernizace. Lišovem denně projede až 15 000 aut. „Po silnici I/34 vede velká tranzitní doprava. Z toho důvodu je nepřijatelné, aby procházela zastavěným územím obcí," řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Komunikace I/34 je důležitý silniční tah, který vede ve směru České Budějovice – Třeboň – Jindřichův Hradec – Pelhřimov – Humpolec, kde kříží dálnici D1 a pokračuje dále na Svitavy. Je po něm současně vedena mezinárodní silnice E49, která z Třeboně odbočuje k hraničnímu přechodu Halámky a E551 směřující do Humpolce. Ředitelství silnic a dálnic aktuálně realizuje více než 250 kilometrů nových staveb. Jedná se o 143,6 km dálnic a 107,2 km silnic I. třídy. Ve výběrovém řízení se nachází dalších 77,7 km dálnic a 6,3 km silnic I. třídy.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ŘSD a ČTK)

 

ŘSD započalo stavbu jihočeské silnice I/34 mezi Lišovem a Vranínem! Slavnostně ji zahájil i ministr Martin Kupka Foto: Slavnostní zahájení stavby I/34 Lišov - Vranov. Zdroj: ŘSD/MDČR.. ŘSD započalo stavbu jihočeské silnice I/34 mezi Lišovem a Vranínem! Slavnostně ji zahájil i ministr Martin Kupka Foto: Slavnostní zahájení stavby I/34 Lišov - Vranov. Zdroj: ŘSD/MDČR..
zpět na články

inzerce

nahoru