Otevřít menu
Doprava dnes
-

Rudá tramvaj v Brně vyzývá k darování krve

Brněnská fakultní nemocnice se spojila s Dopravním podnikem města Brna a pomocí poutavě rudé tramvaje lákají veřejnost k darování krve.

13:53 / 16. února 2024
Rudá tramvaj v Brně vyzývá k darování krvei

Foto: Od tohoto týdne jezdí v Brně tramvaj Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Zdroj: SDP ČR

Od 14. února 2024 mohou obyvatelé Brna i jeho návštěvníci zahlednout v ulicích města rudou tramvaj, která prostřednictvím originálního designu podněcuje veřejnost k darování krve.

Odběrové centrum Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně zaznamenalo v loňském roce rekordní počet dárců – šlo o téměř 11 tisíc lidí. Z celkového počtu dárců bylo 1 137 prvodárců. Mezi nimi nechyběli ani zaměstnanci Dopravního podniku města Brna (DPMB).

„V loňském roce do našeho centra přišlo darovat krev asi o třetinu více dárců než v předchozím roce. Výrazně přibylo i dárců krevní plazmy, kterou jsme začali odebírat až v roce 2022. To je pro nás velmi dobrá zpráva, ale krve stále není dost, proto se snažíme nové dárce oslovovat všemi možnými způsoby. Díky vstřícnosti DPMB a daru společnosti Cyrrus je jedním z nich i nová, nepřehlédnutelná tramvaj, která bude Brnem jezdit celý rok,“ vysvětlil Vlastimil Vajdák, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Poutavě ozdobenou tramvaj typu Anitra s evidenčním číslem 1807 mohou lidé nejčastěji vídat na lince číslo 5. Tato linka projíždí právě kolem brněnské nemocnice u svaté Anny. Cestující se tak zmíněnou tramvají mohou nechat dovézt přímo až k transfúznímu oddělení. Anitru však lze potkat i na linkách číslo 2 nebo 10 a o víkendech na lince číslo 3.

„Nemocnici jsme poskytli reklamní plochy na tramvaji. Dává nám smysl podporovat podobné projekty, proto jsme navíc mezi zaměstnanci na konci loňského roku zorganizovali hromadný odběr krve. Našich 17 dárců jsme naložili do autobusu a přivezli rovnou do centra, kde věnovali téměř 7 litrů krve. V dubnu odběr plánujeme zopakovat,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Nemocnice u svaté Anny se snaží poskytnout dárcům krve co nejlepší péči. Kromě snídaně a pití dostávají dárci jako poděkování např. vstupenky do brněnské hvězdárny nebo slevu na vstupenky do Aqualandu Moravia a Divadla Bolka Polívky. Po odběru krve mohou také dárci zajít do místního bufetu a využít zde voucher na nákup pochutin za 100 Kč.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru