Otevřít menu
Doprava dnes
-

ŘVC ČR letos otevřelo už osmé veřejné přístaviště

V Roudnici nad Labem bylo oficiálně uvedeno do provozu nové veřejné přístaviště pro malá plavidla. Cestující po Labi zde mohou vyvázat loď až na dobu dvou dní. Projekt byl součástí programu výstavby veřejných přístavišť, který realizuje ŘVC ČR.

17:53 / 2. července 2023
ŘVC ČR letos otevřelo už osmé veřejné přístavištěi

Foto: V Roudnici nad Labem bylo otevřeno nové veřejné přístaviště. Zdroj: MD ČR

Ve středu 28. června uvedlo Ředitelství vodních cest České republiky (ŘVC ČR) do provozu nové veřejné přístaviště pro malá plavidla (tedy do délky 20 m) v Roudnici nad Labem. Přístaviště se nachází v lokalitě Bezděkov, nedaleko centra města. Turisté plující po Labi mohou své plavidlo nechat stát u jednoho z osmi šikmých výložníků až na 48 hodin. Kotvit zde může najednou až 15 lodí. V rámci projektu byly vybudované i odběrné sloupky sloužící k doplnění vody a čerpání elektřiny. Stání plavidel je zdarma, čerpání služeb je zpoplatněno. Přístaviště je v provozu od 1. července.

„Přístaviště v Roudnici je již osmým veřejným přístavištěm, které jsme letos otevřeli. Podpora rekreační plavby má smysl, jak nám ostatně ukazuje celoevropský trend. V nejbližší době nás čeká ještě otevření přístavišť ve Štětí a v Poděbradech. Vzniká tak souvislá řada veřejných přístavišť vytvářející spolehlivé zázemí pro volný čas strávený putováním po vodní cestě a poznáváním okolí,“ uvedl Lubomír Fojtů, ředitel ŘVC ČR.

V Roudnici nad Labem doposud žádné veřejné přístaviště nefungovalo. Město si od nového přístaviště slibuje mimo jiné větší příliv turistů.

Molo o délce 75 m je umístěno v krátké vzdálenosti proti proudu nad jezem, kde hladina vody téměř nekolísá. Z tohoto důvodu bylo konstruováno jako pevné. Při povodních by pak bylo částečně nebo úplně zatopeno (na tyto situace je molo uzpůsobeno).

„Tato stavba pro nás byla specifická díky způsobu zakládání. To jsme prováděli z montážních člunů, na kterých byla naloděna veškerá potřebná technika. Práci komplikovaly vrstvy pevných jílů pod kamenným záhozem, který bylo třeba nejprve odtěžit. K molu, které má dřevěnou palubu, lze vyvázat 15 lodí. Jejich posádky mohou využít čtyři odběrné sloupky se zdrojem elektrické energie a pitné vody. Jsme rádi, že jsme jako zhotovitel projektu mohli přispět k podpoře rekreační říční plavby na Labi a rozvoji turismu v Roudnici na Labem,“ popsal Jaroslav Heran, generální ředitel společnosti Metrostav, a. s., která stavbu realizovala. 

Realizace projektu vyšla na 29,2 mil. Kč včetně DPH. Stavbu financoval Státní fond dopravní infrastruktury.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: MD ČR)

ŘVC ČR letos otevřelo už osmé veřejné přístaviště Foto: Přístaviště je v provozu od 1. července. Zdroj: MD ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru