Otevřít menu
Doprava dnes
-

S opravou Barrandovského mostu by se mělo začít v první polovině května

Rekonstrukce pražského Barrandovského mostu by měla být zahájena v první polovině letošního května. ČTK a Českému rozhlasu to sdělil Adam Scheinherr (Praha Sobě), náměstek primátora. Technická správa komunikací (TSK) v současné době vyhodnocuje nabídky od zhotovitelů stavby. Most nebude v průběhu oprav uzavřen, provoz bude omezen vždy v jednom ze čtyř pruhů v každém směru. Objízdné trasy TSK projednává.

8:02 / 9. února 2022
S opravou Barrandovského mostu by se mělo začít v první polovině květnai

Foto: ČTK/Šimánek Vít

Most je součástí městského okruhu a denně přes něj přejede asi 140.000 aut. První část soumostí byla otevřena v roce 1983. Stavba dosud nebyla kompletně opravena. V loňském roce TSK opravila spodní části mostu. TSK chystá též opravy dalších mostů včetně Libeňského.

K největším problémům Barrandovského mostu patří špatná izolace a zatékání vody do konstrukce. "Nejdůležitější je vyměňovat izolace. Předpjatá lana drží celou konstrukci. Při diagnostice v posledních letech jsme objevili, že lana jsou zkorodovaná, proto je nezbytně nutné, abychom k rekonstrukci přistoupili," uvedl Scheinherr.

Rekonstrukce začne snesením a vybudováním nové rampy ze Strakonické ulice. "Počítá se zde z objízdnou trasou, která bude vyznačena. Trasa se nyní projednává, stejně jako úpravy na další komunikační síti, tedy na tzv. odlehčovacích trasách. Na objízdných i odlehčovacích trasách bude zákaz rekonstrukcí a oprav," řekla Barbora Lišková, mluvčí TSK.

Opravy jsou rozloženy do několika let, kdy k omezení dopravy dojde vždy pouze částečně a jenom po část stavební sezony. Budou doplňována přepínací lana, izolace nebo svodidlové zídky, které jsou v nevyhovujícím stavu. Vyměňovat se budou povrchy vozovek a TSK opraví i části, kde jsou chodníky,  svodidla a osvětlení. Jaké práce a kdy přesně budou provedeny, zatím není jasné. Záležet bude na výsledku tendru -  zájemci museli navrhnout délku oprav také jejich harmonogram a postup.

Praha má s mosty dlouhodobé problémy. V roce 2020 byla otevřena nová lávka z Císařského ostrova do Troje. Ta původní se zřítila koncem roku 2017. Ve špatném stavu je Libeňský i Hlávkův most, jejichž opravu TSK připravuje. V případě Libeňského mostu je dodavatel již vybrán a práce by měly začít letos. Rekonstrukci vyžaduje rovněž most Palackého.

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru