Otevřít menu
Doprava dnes
-

Se společností Smartwings v loňském roce cestovalo 5,2 milionu lidí

Smartwings v loňském roce přepravily 5,2 milionu cestujících. V roce 2021 s leteckou společností cestovalo 2,5 milionu lidí, jedná se tak o meziroční nárůst o více než dvojnásobek. Letecká společnost Smartwings zajišťovala charterové a pravidelné lety z ČR, Polska, Slovenska, Maďarska, Francie či Kanárských ostrovů.

9:59 / 10. ledna 2023
Se společností Smartwings v loňském roce cestovalo 5,2 milionu lidíi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Smartwings.

Asi 3,1 milionu lidí loni využilo služeb Smartwings

Asi 3,1 milionu lidí loni využilo služeb Smartwings. Jednalo se zejména o lety z nebo do České republiky. Meziročně však využití služeb vzrostlo o více než 100 %. Letecká společnost provozovala lety z Prahy, Brna, Ostravy, Pardubic a Karlových Varů. Z těchto letišť mohli cestující doletět do 70 destinací. Ze zahraničních dceřiných společností Smartwings zaznamenaly největší nárůst ty na Slovensku, kde přepravily 293 tisíc cestujících, meziročně o 208 % více. V Polsku pak letělo se Smartwings 785 tisíc cestujících a v Maďarsku 155 tisíc. Celkem Smartwings vypravily 33 361 letů, které skončily na 213 letištích po celém světě. Průměrně v letadlech sedělo 86 % celkové kapacity letadla. Nejrušnějšími měsíci byly červenec a srpen, kdy společnost přepravila každý měsíc přes 1 milion cestujících. „Kromě pravidelných a charterových letů jsme zajišťovali také velké množství speciálních letů pro mezinárodní firmy, sportovní či humanitární organizace. Loni jsme si připsali také letecký primát. Jako vůbec první letecká společnost na světě jsme přistáli s letounem Boeing 737 MAX na Antarktidě. Za jižní polární kruh jsme loni uskutečnili celkem 4 lety,“ prozradila Vladimíra Dufková, tisková mluvčí letecké společnosti Smartwings, a dodala: „Smartwings loni dosáhly 92,4% úrovně před pandemií koronaviru v roce 2019, kdy přepravily téměř 5,6 milionu cestujících.“

Nyní během zimního letového řádu Smartwings provozují z Prahy pravidelné linky do Dubaje, Málagy, na Mallorku, Kanárské ostrovy, do egyptských letovisek Hurghada a Marsa Alam, na Madeiru a do Tel Avivu. Charterové lety směřují na Kapverdy, Kanárské ostrovy, do Ománu, Spojených arabských emirátů a Egypta. Pravidelné a charterové lety Smartwings provozují během zimy také ze svých zahraničních základen. Létají z Bratislavy (SAE, Omán, Kapverdy, Senegal, Zanzibar, Egypt), Varšavy a Katovic (Kanárské ostrovy, Kapverdy, Egypt, Madeira, Omán, Keňa, Turecko), Budapešti (SAE, Kanárské ostrovy, Egypt, Zanzibar), Paříže (Kanárské ostrovy, Madeira, Finsko, Jersey) a Kanárských ostrovů (Porto, Kapverdy, Jersey). Flotila Smartwings Group čítá 43 letadel.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: Smartwings)

zpět na články

inzerce

nahoru