Otevřít menu
Doprava dnes
-

Senát projednal přehlednější bodový systém, zavede možnost řídit auto už od 17 let s doprovodem

Novela zákona o silničním provozu zjednodušuje i zpřehledňuje bodový systém; zpřísňuje sankce za nejzávažnější přestupky. Zavede zároveň povinný preventivní program pro začínající řidiče, kteří se dopustí závažného porušení pravidel silničního provozu. Návrh, který projednal Senát, také umožnuje řídit auto už od 17 let pod dohledem mentora.

8:23 / 3. srpna 2023
Senát projednal přehlednější bodový systém,  zavede možnost řídit auto už od 17 let s doprovodemi

Foto: mdcr.cz

„Nový bodový systém jasně rozliší závažné přestupky, a ty bude postihovat přísněji. Naopak za menší prohřešky řidiči nezaplatí na pokutách tolik. Cílem je citelně postihovat vědomé porušování předpisů, které ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Oproti minulé snaze změnit bodový systém, obsahuje tento návrh dvě zásadní novinky pro začínající řidiče. Jedná se o možnost řídit auto od 17 let pod dohledem mentora, tzv. opatření L17 a řidičák na zkoušku po dobu dvou let od získání prvního řidičského oprávnění nehledě na věk řidiče. 

„V prvních dvou letech bude pro řidiče platit odlišný režim. Pokud spáchají jeden ze závažných přestupků, za který dostanou zákaz řízení nebo šest bodů, musejí se podrobit dvěma konkrétním školícím nástrojům – dopravně psychologickému pohovoru a školení začínajících řidičů,“ vysvětluje ministr dopravy.

Novela zavádí nově pouze tři sazby bodů podle závažnosti, a to 6, 4 a 2 body, oproti nynějším pěti různým sazbám. U závažných přestupků se zvyšují sazby blokových pokut na místě, které už nebudou moci být jen symbolické. Ve správním řízení se zvyšují horní hranice sazeb pokut tak, aby bylo možné přihlédnout k vysoce nebezpečnému chování v silničním provozu. U závažných přestupků se prodlužuje i délka doby, po kterou řidič nesmí řídit.

Nová podoba bodového systému pamatuje i na aktuální témata, jako je odmítnutí dechové zkoušky na alkohol či blokování provozu nesprávným parkováním. V případě překážky v provozu hrozí na místě sankce do výše 2.500 až 3.500 Kč a u odmítnutí zkoušky hrozí pokuta až 75 000 korun, zákaz činnosti až na 3 roky a záznam 6 bodů. Taktéž novela umožní řidičům na vybraných, přehledných a bezpečných úsecích tuzemských dálnic jezdit za dobrého počasí rychlostí až 150 km/h.

Pokud o to řidič požádá, bude automaticky informován o každém záznamu bodů prostřednictvím SMS, e-mailu nebo prostřednictvím datové schránky. Stav bodů lze již nyní zjistit přes Portál dopravy.

Autor: Petr Dejnožka (zdroj: mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru