Otevřít menu
Doprava dnes
-

Silné elektrokoloběžky čeká povinné pojištění

Zřídit povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla si provozovatelé silných elektrokoloběžek budou muset od ledna roku 2024. Ukládá jim to nedávno schválená směrnice Evropské unie.

13:43 / 22. srpna 2022
Silné elektrokoloběžky čeká povinné pojištěníi

Foto: pixabay.com

V souvislosti s rostoucím počtem elektrokoloběžek na českých komunikacích přibývá také kolizí způsobených jejich provozovateli. „Byla to jen otázka času, kdy právě kvůli rostoucímu počtu nehod s případným odškodněním pro poškozeného přijde Evropská unie s podobnou regulací a návrhem na efektivnější náhradu škody poškozeným,“ uvedl na webu České asociace pojišťoven (ČAP) její ředitel Jan Matoušek.

Motorová směrnice Evropského parlamentu a Rady 2021/2118 bude zahrnovat elektrokoloběžky s elektrickým motorem překračující rychlost 25 kilometrů za hodinu nebo na ty, které váží víc než 25 kilogramů a zároveň jezdí rychleji než 14 kilometrů za hodinu.

Elektrokol se povinnost pojištění podle směrnice netýká, protože motor u nich má pouze doplňkovou funkci. Přesto je však řada členských států EU do regulace nad rámec unijní směrnice přidala. ČAP se přiklání k tomu, aby elektrokola v zákoně pro české uživatele zahrnuta nebyla. „Evidujeme malou frekvenci škod a je zde také problematičtější registrace. Podle našich informací to také ministerstvo financí neplánuje,“ vysvětlil Jan Matoušek.

Z povinnosti zřídit si povinné pojištění budou pravděpodobně vyjmuty i skútry pro zdravotně postižené. Toto rozhodnutí padlo ze solidárních důvodů. Jejich provozovatelé mohou využít dobrovolné pojištění běžné občanské odpovědnosti.

Cíl unijní směrnice spočívá v ochraně osob, jimž jezdec na elektrokoloběžce způsobí újmu na zdraví či majetku. Nové nařízení má také zjednodušit celý proces odškodnění, který je často velmi komplikovaný. Poškozený totiž musí částku po viníkovi vymáhat sám, ačkoli ten je povinen vzniklou škodu nahradit.

„Každý vidíme, že ve městech počet elektrokoloběžek vzrůstá, a to i s přispěním rozšiřujících se sdílených služeb, které poskytují jejich půjčení. Mnohem častější je nebezpečí srážky a tím pádem také riziko závažného poškození zdraví. Zde může být částka za odškodné až ve výši milionů korun,“ upozornil Jan Matoušek.

Díky směrnici dostane poškozený od roku 2024 kompenzaci od pojišťovny ze sjednaného povinného pojištění. „Cena tohoto nového pojištění bude výsledkem konkurenčního boje o zákazníky mezi pojišťovnami. Pojištění bude fungovat stejně jako aktuálně povinné ručení na mopedy. Očekáváme, že elektrokoloběžky budou podobně rizikové jako právě nyní kategorie mopedů,“ uzavřel ředitel ČAP.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Česká asociace pojišťoven)

zpět na články

inzerce

nahoru