Otevřít menu
Doprava dnes
-

Silničáři odmítli jakkoli měnit trasu znojemského obchvatu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odmítlo jakkoli uvažovat o změně trasy severovýchodní části obchvatu Znojma tak, jak ji předložil znojemským zastupitelům Spolek Obchvat. Podle ŘSD by tím byla zmařena nákladná investice a nastalo by další výrazné prodloužení přípravy. ŘSD tak písemně odpovědělo znojemským zastupitelům, kteří na zasedání vzali tuto odpověď na vědomí. Spolek Obchvat proti stavbě dlouhodobě bojuje, vadí mu mimo jiné, že by obchvat vedl v místě, kde jsou dnes zahrady. 

19:09 / 16. února 2022
Silničáři odmítli jakkoli měnit trasu znojemského obchvatui

Foto: znojemsko.cz

V současnosti krajský úřad řeší odvolání spolku proti územnímu rozhodnutí, řekl ČTK starosta Jakub Malačka (nestraník, zvolen za ČSSD). ŘSD předpokládá, že by mohlo žádat o stavební povolení v polovině příštího roku.

Znojemský obchvat se plánuje přes 30 let a jeho cílem je odvést z centra tranzitní dopravu, která přes město jezdí ze tří směrů, a to od Jihlavy, od Brna a od rakouských hranic. Funkční je zatím jen malá část od jihlavské silnice po křižovatku s Únanovskou ulicí, což zatím k odvedení tranzitní dopravy nestačí. Dále je již řadu let postavený úsek od této křižovatky až za Kuchařovickou ulici, ale jezdí po ní bruslaři, ne auta. Dostavět zbývá necelý kilometr k výpadovce na Brno. Po dostavbě této části už by z centra mohla velká část tranzitu jezdit mimo centrum.

"Dopis s dotazem jsme ŘSD poslali proto, že na posledním loňském zastupitelstvu přišla zástupkyně Spolku Obchvat a oficiálně návrh předložila, že je to od nich kompromis, který by neblokovali. Každopádně my ze strany města nemáme žádný nástroj, jak usilovat o změnu trasy, a stejně existuje riziko, že se objeví někdo jiný, kdo bude házet stavbě klacky pod nohy," uvedl Malačka. Spolek navrhoval vést trasu od konce dostavěné části podél železniční tratě, tedy východněji od plánované trasy.

ŘSD uvedlo, že v takovém případě by se musely aktualizovat krajské zásady územního rozvoje, územní plán Znojma a bylo by nutné vykupovat pozemky. Pro dostavbu necelého kilometru obchvatu mají silničáři vykoupeno 80 procent pozemků. "Takovéto zdržení a finanční ztráty jsou pro nás jako pro státní organizaci, která se musí chovat jako řádný hospodář, neakceptovatelné," napsalo ŘSD.

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ŘSD)

zpět na články

inzerce

nahoru