Otevřít menu
Doprava dnes
-

Silničáři ve Svitavách a Moravské Třebové mají zmodernizovaná cestmistrovství

Více než 36 milionů Kč padlo na modernizaci cestmistrovství ve Svitavách a Moravské Třebové. Investováno bylo do nových šaten, sprch, společenské místnosti i do objemných skladovacích prostor pro sůl a další posypové materiály. Správa a údržba silnic Pardubického kraje už teď ale plánuje další kroky k rozvoji areálů.

10:43 / 30. listopadu 2022
Silničáři ve Svitavách a Moravské Třebové mají zmodernizovaná cestmistrovstvíi

Foto: Pardubický kraj investoval do cestmistrovství ve Svitavách a Moravské Třebové. Zdroj: Pardubický kraj

Pardubické silničáře čeká letošní zimu údržba přes 3 tisíc kilometrů komunikací II. a III. tříd, což je 96 % z celkové sítě. O sjízdnost silnic I. třídy se od roku 2017 stará stát, tedy Ředitelství silnic a dálnic. Jelikož sníh letos už napadl, mají silničáři první výjezdy za sebou. Start do nové sezony zaměstnancům cestmistrovství ve Svitavách a Moravské Třebové zpříjemnily investice, na kterých se posledních několik let usilovně pracovalo.

 „Ve Svitavách jsme po dohodě s vedením nechali za šest milionů postavit novou budovu se sociálním zázemím, protože to staré bylo již nevyhovující. Zaměstnanci mají moderní šatny, společenskou místnost, sprchy i dispečink. V areálu jsme také již v minulosti nechali postavit halu pro uložení posypových materiálů. Nedostatek skladovacích prostor jsme řešili také v Moravské Třebové, kde jsme vybudovali technické zařízení pro výrobu solanky z dešťové vody, kterou jímáme do podzemních nádrží. Nová hala, prostory a další vybavení stály dohromady 30 milionů korun. Obě střediska jsme finančně podpořili, protože jsme v minulosti investovali do okolních okrsků a zaměstnancům ve Svitavách a Moravské Třebové jsme to dlužili. Příjemným překvapením pro mě s kolegy bylo, že část zednických prací si silničáři zvládli udělat vlastními silami, za to jim patří poděkování a uznání,“ uvedl Michal Kortyš, náměstek pardubického hejtmana pro dopravu. 

Investice do jímání dešťové vody do podzemních nádrží se podle silničářů velmi rychle vrací. Zadrženou vodu využívají nejen při letní údržbě na čistění vozovek a zálivku mladých stromů, ale také při údržbě zimní. Minulý rok na cestmistrovství Moravská Třebová přesahoval objem vody na výrobu solanky přes 600 tisíc litrů, ve Svitavách tomu bylo přes 580 tisíc litrů vody. Hospodárné využívání dešťové vody je výhodné z ekonomického hlediska, a zároveň má i pozitivní ekologický dopad.

Správa a údržba silnic Pardubického kraje plánuje další investice do rozvoje cestmistrovství ve Svitavách a Moravské Třebové i v následujících letech. Dojít by mělo na nutnou obnovu vozového parku a technického vybavení, chystají se ale i další inovace. „Rádi bychom ve Svitavách ještě více rozšířili skladovací prostory a vybudovali nové objekty pro dílny. Necháme na tento záměr zpracovat studii proveditelnosti,“ informoval Roman Vodička, vedoucí Provozního oddělení Svitavy SÚS PK.

Krajské investice se už dříve dotkly i strojního vybavení cestářů. Moravská Třebová má již kompletně obměněná všechna velká nákladní vozidla pro zimní údržbu. K výjezdu tak mohou silničáři využít čtyři nosiče Tatra s moderními posypovými nástavbami a speciální univerzální radlicí, která má dva břity. Gumový břit je určen na stírání čerstvého a rozbředlého sněhu, k němu ale lze také přiklopit dle potřeby i břit kovový pro seříznutí ujetého sněhu nebo zmrazků.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

Silničáři ve Svitavách a Moravské Třebové mají zmodernizovaná cestmistrovství Foto: Nové šatny. Zdroj: Pardubický kraj. Silničáři ve Svitavách a Moravské Třebové mají zmodernizovaná cestmistrovství Foto: Hala pro uložení posypových materiálů. Zdroj: Pardubický kraj.
zpět na články

inzerce

nahoru