Otevřít menu
Doprava dnes
-

Silnice kolem přehrady Souš v Jizerských horách se motoristům otevře v pátek

V pátek od 15:00 bude pro motoristy v Libereckém kraji znovu průjezdná silnice II/290 kolem přehrady Souš přes Jizerské hory. O tom dnes informoval mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Komunikace, která spojuje Frýdlantský výběžek s Jabloneckem, se kvůli ochraně zdroje pitné vody vždy s prvním sněhem pro dopravu zavírá.

21:22 / 12. května 2022
 Silnice kolem přehrady Souš v Jizerských horách se motoristům otevře v páteki

Foto: Turistický Atlas

Šestikilometrový úsek pak musí řidiči objíždět po trase dlouhé 50 kilometrů. V uplynulé zimě silnici uzavřeli loni 22. listopadu, auta tak na ni nemohla 172 dnů. Od 90. let, kdy silnice prošla nákladnou rekonstrukcí, na ni auta mohou jenom od jara do podzimu. V minulých letech ji většinou otevírali na konci dubna nebo v prvních květnových dnech. Výjimkou byl rok 2014, kdy mohla být zprůjezdněna už koncem března. Nejpozději se otevřela loni, kdy tudy první auta mohla projet až 21. května, tedy ještě zhruba o týden později než letos, zavřená tak byla rekordních 180 dnů. I letos byla ještě minulý týden na silnici na některých místech vrstva sněhu. Po silnici totiž v zimě vede jedna z oblíbených běžeckých tras Jizerské magistrály.

Silnice kolem Souše leží ve výšce 770 metrů nad mořem v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Je jednou z mála, které se v Libereckém kraji v zimě neudržují. Silnice vede kolem nádrže Souš, která slouží jako zdroj pitné vody pro obyvatele Liberecka a Jablonecka. V zimě je tam velké riziko havárie a znečištění vody, údržba úseku by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Krajská firma Silnice LK zajišťuje údržbu 2061 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Solí udržovali v zimě silničáři zhruba 822 kilometrů silnic, což je bezmála 40 procent všech krajských cest. Kolem 1120 kilometrů se v kraji sype drtí, jen pluhem protahují asi 60 kilometrů komunikací. Zcela bez údržby zůstalo v tuto zimu 59 kilometrů krajských cest, většinou jde o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru